Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό

Την ανάγκη μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό, ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές, αναμένεται να επισημάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, όπου το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα, στην σκιά και του πρόσφατου τραγικού ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε συνέχεια των σχετικών Συμπερασμάτων των «27» τον περασμένο Φεβρουάριο

και θα είναι η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών επί της καταρχήν συμφωνίας των κρατών-μελών, σε επίπεδο υπουργών, για τα δύο βασικά νομοθετήματα του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η αποσυμφόρηση στα σύνορα, και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει ωστόσο ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα, καθώς αυτό που έχει συμφωνηθεί «είναι καλύτερο από το Δουβλίνο, σε ένα βαθμό ικανοποιεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις, αλλά επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεων»

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν πως η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι η μία διάσταση μιας συνολικής πολιτικής, που πρέπει να αντιμετωπίσει την αποτροπή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και να βρει νέους τρόπους να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει επίσης την σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες και της υλοποίησης των συμφωνιών επιστροφών, ενώ θα επαναλάβει και τις βασικές της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα για την οποία ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι αυστηρή, αλλά δίκαιη.

Η σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην συζήτηση αυτή καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι το μεταναστευτικό ήταν το αντικείμενο της πρώτης ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Πριν την μεσημεριανή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα το πρωί στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνέχεια θα συναντηθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Πρόεδρό του, Ρομπέρτα Μέτσολα.

#ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ #ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ_ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα