Ευρωμπάσκετ '87: Η χρυσή νύχτα της «επίσημης αγαπημένης» όλων των Ελλήνων (βίντεο)

Ο θρίαμβος επί της ΕΣΣΔ με 103-101, στο Ευρωμπάσκετ '87, οι χρυσές βολές του Καμπούρη και το παραλήρημα σε όλη την Ελλάδα

Ήταν Κυριακή και το ημερολόγιο σημάδευε την 14η Ιουνίου του 1987, ίσως την πιο μεγάλη μέρα του σύγχρονου ελληνικού αθλητισμού -«μέχρι την επόμενη» που θα έλεγε

κι ο «γκάγκστερ» των γηπέδων, Νικ Γκάλης.

Μια ολόκληρη χώρα «καρφώνεται» μπροστά στις τηλεοράσεις της και με οδηγό τη φωνή του αείμνηστου Φίλιππου Συρίγου κάνει ένα σχεδόν δίωρο ταξίδι προς το μεγάλο όνειρο: την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του 1987.

Αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδος, της ομάδας που εκείνο το βράδυ έμελλε να γίνει η «επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων», στον τελικό μια... «αρκούδα», η κραταιά Σοβιετική Ένωση του Αλεξάντερ Γκομέλσκι.

Το θαύμα -που δεν ήταν και τόσο... θαύμα τελικά- έγινε. Ο Κώστας Πολίτης και οι «σωματοφύλακές» του Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου Παναγιώτης Φασούλα, Νίκος Σταυρόπουλο, Αργύρης Καμπούρη, Μέμος Ιωάννου, Νίκος Λινάρδο, Παναγιώτης Καρατζάς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου και Λιβέρης Ανδρίτσος οδηγούν την εθνική στο χρυσό μετάλλιο.

Ανεξίτηλη έχει παραμείνει στη μνήμη μας η κατά λάθος αγκωνιά του Τσατσένκο στον Παναγιώτη Γιαννάκη, μα πιο πολύ τη μνήμη χαράζουν τα δραματικά τελευταία δευτερόλεπτα με τον τίμιο γίγαντα Αργύρη Καμπούρη να εκτελεί με ολύμπια ψυχραιμία και φυσώντας τα χρυσά ακροδάχτυλά του τις κρίσιμες βολές που χάρισαν στην εθνική μας τον τίτλο.

{youtu.be/wRGcxjFnO0c}

«Η πρόκριση βρίσκεται στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα», έλεγε στην τηλεοπτική του μετάδοση ο εμβληματικός Φίλιππος Συρίγος. Ακόμα κι αυτός ο γίγαντας της δημοσιογραφίας και των τηλεοπτικών μεταδόσεων είχε κάνει το... λαθάκι του μέσα στην παραζάλη της στιγμής!

Ο Αργύρης Καμπούρης ευστοχεί και στις δύο βολές Ο φωτεινός πίνακας του ΣΕΦ γράφει τελικό σκορ 103-101.

{www.youtube.com/watch?v=wiEbBEhfVCY}

Ολόκληρη η Ελλάδα καίγεται και τραγουδάει το «είμαστε πια πρωταθλητές, έρχονται άλλες εποχές». Οι δρόμοι έχουν γεμίσει από ανθρώπους που πανηγυρίζουν και αυτοκίνητα που κορνάρουν...

Είναι, φυσικά μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, που έφερε το ελληνικό μπάσκετ σε σημείο να έχει 9 πρωταθλήματα Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο, 2 σε εθνικό και μία «κατοστάρα» στους Αμερικανούς.

Κι όλα αυτά με την ομάδα του Κώστα Πολίτη να... ξεπερνάει τον εαυτό της πολλές φορές. Είναι χαρακτηριστικό πως νίκησε δύο φορές την υπερδύναμη Γιουγκοσλαβία, του Ντράζεν Πέτροβιτς, την πανίσχυρη Ιταλία στον προημιτελικό και -φυσικά- την Σοβιετική Ένωση του Αλεξάντερ Γκομέλσκι, ολοκληρώνοντας με τον πιο ιδανικό τρόπο μια πραγματική εποποιία, σ' ένα Ευρωμπάσκετ από τα πιο δύσκολα όλων των εποχών!

Για την ιστορία να αναφέρουμε τις συνθέσεις των δύο ομάδων και τους πόντους που πέτυχαν οι παίκτες

Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2) , Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Ανδρίτσος 10, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10 (1), Φιλίππου.

Σοβιετική Ένωση (Γκομέλσκι): Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Χομίτσιους 10, Μπαμπένκο, Τικχονένκο, Βάλτερς 23 (2), Τκατσένκο 14 (1), Μαρτσουλιόνις 16 (1), Γιοβάισα 17 (4), Πανκράσκιν 8, Γκομπόροφ 4.

{youtu.be/datFF7m_7cM}

Keywords
Τυχαία Θέματα