Πανελλήνιες: Αυτό είναι το θέμα έκθεσης 2021

Το Dnews ενημερώνει άμεσα όλους τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2021 όπως και τους γονείς των υποψηφίων για το θέμα έκθεσης και της νεοελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνίας. Με καθυστέρηση δόθηκαν στους υποψηφίους τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας. Δεξιότητες και Εφόδια για το μέλλον είναι το θέμα έκθεσης

που έπεσε φέτος

Οι Δημοσιογράφοι του Dnews βρίσκονται από νωρίς το πρωί σε εξεταστικά κέντρα της χώρας και καλύπτουν κάθε εξέλιξη στις Πανελλήνιες 2021 προκειμένου να μεταδώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα θέματα της έκθεσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Dnews το θέμα έκθεσης για τις Πανελλήνιες είναι «Δεξιότητες και Εφόδια για το Μέλλον» και το λογοτεχνικό κείμενο είναι από Ποιήμα του Νίκου Γκάτσου ο «Σείριος»

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος "ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ" πατήστε εδώ

Πάντα δίπλα στους μαθητές σε λ΄ίγη ώρα θα δημοσιεύουμε τις απαντήσεις και θα δώσουμε μαζί με τα φροντιστήρια Μεθοδικό τη δυνατότητα στους υποψήφιους να γνωρίζουν σχεδόν αμέσως αν έγραψαν σωστά τα θέματα.

Με την εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας ξεκίνησε σήμερα η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Γενικά Ημερήσια Λύκεια. Τα κείμενα αναφοράς έχουν θεματικό κέντρο τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων ενώ το θέμα ανάπτυξης αναφέρεται στα εφόδια που απαιτούνται στη νέα πραγματικότητα και στις δράσεις των νέων με στόχο τη βελτίωση του κόσμου.

Σχετικά με τη Λογοτεχνία οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερώτηση σε ποίημα του Ν. Γκάτσου ενώ παράλληλα, υπάρχουν μορφο-συντακτικές ερωτήσεις για τα Νέα Ελληνικά που συμπληρώνουν τα ερωτήματα των θεμάτων.

Όλες οι απαντήσεις Νεοελληνικής Γλώσσας από Μεθοδικό και Dnews

Το κείμενο του πρώτο θέματος της έκθεσης

Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο
Πριν από την κατάρρευση της ιδέας της προόδου, το αύριο ήταν πάντα φωτεινό, ανακουφιστικά καλύτερο από το παρόν, μια εποχή πρωτόγνωρων επιτευγμάτων και θαυμάτων. Η κατάρρευση των μεγάλων αφηγήσεων για το μέλλον, οι ολοκληρωτισμοί του 20ού
αιώνα και η ανάδυση σοβαρών παγκόσμιων απειλών ύψωσαν μαύρο τείχος στο αύριο, δίνοντας θέση μόνο στα ατομικά οράματα, συρρίκνωσαν όλες τις προσδοκίες στο τώρα. Όμως, η τελευταία κρίση κατάφερε ένα απροσδόκητο πλήγμα στο παρόν και στη λατρεία του, θυμίζοντας ότι το μέλλον νοηματοδοτεί κάθε μας πράξη, η απαλοιφή του σημαίνει και απαλοιφή όλης της παρελθούσας ανθρώπινης εμπειρίας.

Σε έρευνα του Pew Research Center, περίπου χίλιοι ειδικοί, πρωτοπόροι στην έρευνα και στην καινοτομία, ηγετικές φυσιογνωμίες στην πολιτική και στην οικονομία, ακτιβιστές, σκιαγράφησαν την κανονικότητα του 2025, συμφωνώντας ότι θα είναι περισσότερο τεχνολογική. Το 47% δήλωσε ότι η ζωή θα είναι χειρότερη για τους περισσότερους ανθρώπους. Δίνοντας στο μέλλον το βάρος της σημερινής πραγματικότητας, προέβλεψαν ότι θα έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες, η μαζική επιτήρηση για λόγους ασφαλείας, οι ανελευθερίες, ο αυταρχισμός, αλλά και το ψηφιακό έγκλημα, η ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση, η ψηφιακή προπαγάνδα, η κοινωνική πόλωση, η ρητορική μίσους, οι διενέξεις κρατών. Θα έχει περιοριστεί η δυνατότητα ορθολογικής συζήτησης και χάραξης πολιτικής βάσει τεκμηρίων. Θα έχουν χαθεί θέσεις εργασίας λόγω αυτοματισμού, και μαζί μέρος της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής συνοχής.

Το 39% δήλωσε, αντιθέτως, πως το 2025 η ζωή θα είναι καλύτερη για τους περισσότερους ανθρώπους, πιο εύκολη σε έναν τηλε-κόσμο με νέα όπλα κατά αναδυόμενων απειλών, με έξυπνες πόλεις, έξυπνες υπηρεσίες, ασφαλέστερα συστήματα, που θα αναδιατάξουν τα πρότυπα και τους χώρους εργασίας, θα βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική συμβίωση, την οικογενειακή ζωή, θα εξασφαλίσουν καθαρότερο περιβάλλον και υψηλότερη ποιότητα ζωής. Οι κρίσεις ενισχύουν την ενσυναίσθηση εμπρός στα κοινά δεινά, τη θετική κοινωνική απόκριση, είπαν. Ο φόβος γίνεται ένα ανθρώπινο αντανακλαστικό, ακίνδυνο για την εξάσκηση των πράξεων. Πάντως, όπως αφηγείται η Ιστορία, δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε οι μεγάλοι φόβοι ούτε οι υψηλές προσδοκίες που έτρεφαν οι άνθρωποι ανά τους αιώνες. Προβλέψεις που
αναστάτωναν γενιές δεν επαληθεύτηκαν ποτέ. Όμως το παρόν δεν μας αποτρέπει πια να φανταστούμε το μέλλον, το αντίστροφο. Το αύριο, από αδιαπέραστο πέπλο, γίνεται και πάλι πεδίο εκκόλαψης προσδοκιών.

Στην μάχη των εξετάσεων για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο ρίχνονται σήμερα χιλιάδες υποψήφιοι των ΓΕΛ με το θέμα έκθεσης 2021 και τις ασκήσεις στη νεοελληνική γλώσσα και τη λογοτεχνία. Φέτος, πάνω από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Το φετινό «τοπίο» των Πανελληνίων αναμένεται παντός να έχει βατά θέματα αλλά και άνοδο των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τις περιζήτητες σχολές καθώς μειώνεται ο αριθμός εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας για τις Πανελλήνιες.

Οι ασκήσεις της νεοελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνίας αναμένονται να γίνουν επίσημα γνωστά λίγα λεπτά μετά τις 10:00 πμ με το Υπουργείο Παιδείας να δημοσιεύει στη σελίδα του επίσημα τα θέματα της Νεοελληνικής γλώσσας και με το που γίνουν γνωστά τόσο το θέμα έκθεσης και τα θέματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας για τα ΓΕΛ, οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων «Μεθοδικό» θα αναλύσουν τις προτεινόμενες απαντήσεις οι οποίες θα αναρτιούνται σε σχεδόν ζωντανό χρόνο.

Οι εξετάσεις για τα ΓΕΛ συνεχίζονται κανονικά την Τετάρτη με τα μαθήματα των Αρχαίων, τα μαθηματικά και της βιολογίας ενώ υπενθυμίζεται ότι αύριο ρίχνονται στη μάχη και οι μαθητές των ΕΠΑΛ με τα Νέα Ελληνικά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Πανελληνίων για τα ΓΕΛ

ΔΕΥΤΕΡΑ 14-6-2021
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 16-6-2021
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-6-2021
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ - Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ - Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΤΡΙΤΗ 22-6-2021
ΙΣΤΟΡΙΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

Καθημερινά το Dnews θα είναι κοντά στους μαθητές και στους γονείς δίνοντας έγκαιρα τόσο τα θέματα (ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2021) όσο και τις απαντήσεις (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2021).

Keywords
θεμα εκθεσης 2012, πανελληνιες 2013, πανελληνιες 2011, πανελληνιες 2012, πανελληνιες, το θεμα, θεμα, νεοελληνικη γλωσσα, υπουργείο παιδείας, θεματα πανελληνιων, γλωσσα, λογοτεχνια, πανελλαδικες 2012, νέα, σημαίνει, αει, εβε, επαλ, δευτερα, ελληνικα, μαθηματικα, βιολογια, χημεια, πληροφορικη, τριτη, φυσικη, οικονομια, θεματα, καθαρα δευτερα, απαντησεις πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων, η ζωη, επαλ, ημερησια, οικονομια, προγραμμα, σχολες, τα νεα, υπουργείο παιδείας, ωρα, αει, γινεται, γλωσσα, γονεις, δυνατοτητα, δειτε, ειπαν, εκπαιδευση, εξετασεις, εξελιξη, εποχη, ερευνα, ετος, ζωη, ζωης, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, κειμενο, λογοτεχνια, μαυρο, μαθηματικα, νεοελληνικη γλωσσα, παντα, ποιημα, οραματα, πεδιο, περιβαλλον, ποιοτητα, πρωι, ρητορικη, φοβος, φροντιστηρια, ψηφιακη, ψηφιακο, αιωνες, ελληνικα, ερωτησεις, υπουργειο, κειμενα, πληροφοριες, σημαίνει, τηλε, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα