Έτσι θα διενεργούν φορολογικές αποσβέσεις οι πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις

Διευκρινήσεις για τη φορολογική αντιμετώπιση των δαπανών και των ασφαλιστικών εισφορών πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων.

Δεν θα υπολογίζονται φορολογικές αποσβέσεις στα πάγια περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν χρησιμοποιούνται παραγωγικά για τις ανάγκες της βασικής επαγγελματικής δραστηριότητας της επιχείρησης, ούτε και για τις παρεπόμενες ασχολίες της, δηλαδή για εκείνα τα οποία έχουν τεθεί εκτός εκμετάλλευσης (ή σε αδράνεια), για αυτά και για το χρονικό διάστημα που είναι εκτός εκμετάλλευσης, δεδομένου ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί απόσβεση αυτών λόγω μη ύπαρξης λειτουργικής

φθοράς τους.

Κατά το χρόνο που θα αρχίσει πάλι η παραγωγή του λειτουργίες συνεχίζουν να διενεργούνται οι φορολογικές αποσβέσεις έως την πλήρη απόσβεση τους. Ειδικά στα πάγια τα οποία λόγω της παραγωγικής διαδικασίας λειτουργούν περιοδικά δηλαδή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διακόπτει τη λειτουργία τους ανάλογα με τα δημιουργούμενα αποθέματα Και επανατίθενται σε λειτουργία όταν η αγορά απορρόφησε τα αποθέματα αυτά, οι φορολογικές αποσβέσεις υπολογίζονται κανονικά επειδή τα μηχανήματα αυτά κατά το χρόνο διακοπής της λειτουργίας τους είναι συνδεδεμένα στο χώρο τους και πάντα σε ετοιμότητα να λειτουργήσουν.

Για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχικά, δηλαδή των επιχειρήσεων που λειτουργούν συγκεκριμένους μήνες κάθε φορολογικού έτους (π.χ Ξενοδοχειακές, τυποποίησης αγροτικών προϊόντων κλπ) Θα υπολογίζονται οι φορολογικές αποσβέσεις για όλους τους μήνες του φορολογικού έτους δεδομένου ότι η μη χρησιμοποιήσει αυτών των παγίων για όλους τους μήνες του σχολικού έτους οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας τους και δεν είναι επιλογή των επιχειρήσεων.

Με τις διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου ορίζεται ότι κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών, με την επιφύλαξη των σχετικών διατάξεων, οι οποίες:

α) Πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις Εμπορικές συναλλαγές της, συμπεριλαμβανομένων και δράσουν εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

β)Αντιστοιχούν σε πραγματικές την αλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη η ανώτερη της αγοραίας, στην βάσει των στοιχείων που διαθέτει η φορολογική διοίκηση. γ)Εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους οι τυχόν παράτασης της, ακόμη και σε επόμενο φορολογικό έτος, εκπίπτουν από τα έσοδα του σχολικού έτους το οποίο φορούν, ενός αλυκές φορές που αφορούν τα έτη 2014 και επόμενα, οι οποίες καταβάλλονται εκπρόθεσμα, εκπίπτουν κατά το έτος καταβολής τους ανεξαρτήτως του έτους που αφορούν.

Ως ηλεκτρονικό μέσο πληρωμήςΟι φορολογικές αρχές αναγνωρίζουν ως ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής που απαιτεί την μεσολάβηση ενός τηλεπικοινωνιακού ηλεκτρονικού δικτύου όπως παραδείγματος χάρη η μεταφορά χρημάτων μέσω δικόΣτους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα πιστωτικά ιδρύματα γραφεία ταχυδρομικών επιταγών και τα ιδρύματα πληρωμών. Ως κατάλληλα μέσα πληρωμής για την έκπτωση των δαπανών ενοικίων θεωρούνται ενδεικτικά τα ακόλουθα:

Η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκμισθωτή, έστω κι αν υπάρχουν περισσότεροι δικαιούχοι, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα), η χρήση ταχυδρομικής επιταγής – ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των ελληνικών ταχυδρομείων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣΠΑΝΔΗΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα