Έτοιμη για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας η Σκωτία, τι ανακοίνωσε η πρωθυπουργός

Σχέδιο νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της θα καταθέσει στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση της Σκωτίας, με προγραμματισμένη ημερομηνία στις 19 Οκτωβρίου 2023.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στο κοινοβούλιο της χώρας της, νομοσχέδιο για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας με προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής στις

19 Οκτωβρίου του 2023.

Επόμενη κίνηση της Στάρτζεον να ζητήσει και να λάβει την άδεια διεξαγωγής του δημοψηφίσματος από τον Βρετανόο πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, καθώς όπως ανέφερε είναι ζωτικής σημασίας η ψηφοφορία να είναι νόμιμη. Το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν και το 2014 σε αντίστοιχο δημοψήφισμα, απορρίπτοντας το αίτημα ανεξαρτησίας με 55% έναντι 45%. Ο λόγος του νέου δημοψηφίσματος δεν είναι άλλος από το Brexit, στο οποίο η πλειοψηφία των Σκωτσέζων αντιτάχθηκε.

Το Συντηρητικό Κόμμα στη Σκωτία, όπου είναι μειοψηφία, αντιτίθεται στη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως η απόφαση πάρθηκε το 2014.

#ΣΚΩΤΙΑ #ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ #ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ #ΜΠΟΡΙΣ_ΤΖΟΝΣΟΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα