Εσύ έβγαλες selfie με τα μπαρμπούνια; Τι είναι αυτό που δεν μας αφήνει να περάσουμε καλά στις διακοπές αν δεν το κάνουμε share - Διαβάστε τους ειδικούς

Είναι απογευματάκι, μόλις τελείωσες το μπάνιο στη θάλασσα, η θερμοκρασία έχει ξεκινήσει να πέφτει, πηγαίνεις με την παρέα σου στο ταβερνάκι, εκεί όπου σκάει το κύμα και μετά από την πολύωρη αναμονή σού φέρνουν εκείνα τα τραγανά καλαμαράκια που τόσες ώρες λιγουρευόσουν. Εσύ αντί να πιάσεις το πιρούνι να ορμίσεις στο πιάτο, ισιώνεις την πλάτη στην καρέκλα, μετακινείς τα πιάτα στο τραπέζι και βγάζεις μια φωτογραφία για το Facebook. Γιατί τα τραγανά

καλαμαράκια μπήκαν σε δεύτερη μοίρα; Η ανάγκη δημοσιοποίησης της προσωπικής μας ζωής που έχει γίνει πλέον επιτακτική, είναι το πρόβλημα - μάστιγα της εποχής και πίσω από τις αθώες selfies κρύβονται πολλά ψυχολογικά προβλήματα που έχουν γίνει case studies από πολλούς ειδικούς.

Κάνοντας ένα γρήγορο scroll down στις πιο δημοφιλείς κοινωνικές πλατφόρμες, από την 1η Αυγούστου και μετά, περισσότερο από κάθε άλλο μήνα του έτους, ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν αδυσώπητο βομβαρδισμό selfies. Η Μαρία και ο Νίκος τρώνε μπριζόλα με θέα την καλντέρα, ο Νικήτας με τη Ρόζα πίνουν κοκτέιλς σε ένα εξωτικό μέρος, η Κατερίνα με τη Μελίνα άφησαν τον βολικό τους καναπέ που τόσο αγαπάνε και κάνουν ράφτινγκ σε ένα ποτάμι και ο φίλος μας που παραπονιέται ολημερίς και ολονυχτίς για τα οικονομικά του μόλις ξύπνησε σε ένα ακριβό ξενοδοχείο με θέα το πέλαγος.

Η μανιώδης χρήση των social media κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι ένα χόμπι πολλών ανθρώπων που μόλις ήρθε στην επιφάνεια σαν κάποιος να πάτησε έναν διακόπτη, μια νεόκοπη ανάγκη επιβίωσης ή κάτι παραπάνω; Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει ήδη μιλήσει για αυτό.

Σύμφωνα με το New York Post, οι αναλυτές του φαινομένου έχουν χωρίσει τους χρήστες σε τρεις βασικές κατηγορίες. Στην κατηγορία «Borderline» ανήκουν οι χρήστες που βγάζουν τουλάχιστον τρεις selfies την ημέρα, αλλά δεν τις ποστάρουν. Ακολουθεί η κατηγορία «Acute» στην οποία συγκαταλέγονται όσοι βγάζουν τουλάχιστον τρεις φωτογραφίες την ημέρα και τις ποστάρουν. Τέλος, οι μεγάλοι καλλιτέχνες, οι επαγγελματίες φωτογράφοι των social media είναι συγκεντρωμένοι στην κατηγορία «Chronic» όπου το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η ανεξέλεγκτη ανάγκη που νιώθουν να τραβήξουν βίντεο και φωτογραφίες και να τις ποστάρουν παραπάνω από έξι φορές την ημέρα στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Μιλώντας για τις βαθύτερες αιτίες αυτής της συμπεριφοράς πίσω από τα φρου φρου και τα αρώματα, οι ειδικοί έχουν κατασταλάξει σε έξι λόγους που πυροδοτούν αυτή την ανάγκη να βγάζουμε συνεχώς selfies.

Οι φίλοι μας που δε μπορούν να ελέγξουν το δάχτυλο που πατάει το κουμπί της δημοσίευσης, σύμφωνα με το cheatsheet.com, είναι πολύ πιθανό να:

1. Έχουν χαμηλό δείκτη αυτοπεποίθησης και με αυτόν τον τρόπο να προσπαθούν να τον ανεβάσουν
2. Επιζητούν την προσοχή των υπόλοιπων φίλων και των followers τους
3. Κάνουν προσπάθειες να βελτιώσουν τη διάθεσή τους
4. Έχουν ανάγκη να αισθανθούν κομμάτι του ευρύτερου περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται
5. Έχουν την ανάγκη να αισθανθούν άνετα στο social group στο οποίο ανήκουν
6. Είναι κοινωνικά ανταγωνιστικοί

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τη χρήση των social media με υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, ναρκισισμού, μοναξιάς και ζήλιας. Συμπεριφορικός επιστήμονας ανέφερε στο Huffington Post πως οι χρήστες όταν ποστάρουν έχουν την τάση να δείχνουν τις πιο βελτιωμένες εκδόσεις του εαυτού και της ζωής τους, την ίδια στιγμή που οι θεατές - ακόλουθοί τους επιμένουν να συγκρίνουν μαζί τους τις πιο άβολες και μη κολακευτικές καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται. Έτσι όταν χαζεύουμε τα social media στην παραλία ή κάτω από το γλυκό αεράκι του κλιματιστικού θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η πραγματικότητα που κάποιοι επέλεξαν να καταγράψουν και να φέρουν στην οθόνη μας δεν είναι αυτό που φαίνεται με μια πρώτη ματιά και δεν πρέπει να αισθανόμαστε άσχημα αν βλέπουμε άλλους ανθρώπους να περνάνε καλύτερα από εμάς, γιατί τα πράγματα μπορεί να μην είναι έτσι όπως τα φανταζόμαστε.

Keywords
Τυχαία Θέματα