Έσοδα 2 δισ. ευρώ επέφερε ο τουρισμός στην Κεντρική Μακεδονία

Ικανοποιημένος με την πορεία της τουριστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος, τονίζοντας ότι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη δεκαετία θα είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο κ.Θάνος "τα νούμερα είναι καλά αλλά εξίσου καλά είναι

και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως και το γεγονός ότι παρουσιάζονται νέες επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, κάτι το οποίο σημαίνει και θέσεις εργασίας".

"Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος του 2017 η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη σε επισκέψεις ξένων τουριστών μεταξύ των περιφερειών της Ελλάδος" ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ο τουρισμός, είπε, "άφησε πέρυσι στην οικονομία (της Κεντρικής Μακεδονίας) -είτε άμεσα είτε έμμεσα- 2 δισεκατομμύρια ευρώ και είμαστε η περιφέρεια η οποία στις διανυκτερεύσεις κάναμε ένα μικρό άλμα, με το οποίο έχουμε φτάσει να είμαστε δεύτεροι μεταξύ των περιφερειών. Περάσαμε, για παράδειγμα, περιφέρειες όπως είναι η Κρήτη".

Ο κ.Θάνος ανέφερε ότι το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης είναι ισχυρό και "ενδυναμώνεται όταν το αντιμετωπίζουμε ως συνολικό προϊόν". "Πριν από δυο-τρία χρόνια μόνο το 10% των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης επέλεγαν να κάνουν μια εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή ενώ αυτήν τη στιγμή τα νούμερα είναι κοντά στο 90%. Μάλιστα το 10% των επισκεπτών, κάνει και μια διανυκτέρευση εκτός πόλης" επεσήμανε.

Καθυστερούν τα έργα συγκριτικά με την Αθήνα

"Η πρωτεύουσα έχει έναν τρόπο να λύνει σε ώρες προβλήματα που εμείς διεκδικούσαμε για χρόνια" τόνισε ο κ.Θάνος για να σημειώσει: "Θα σας πω ένα παράδειγμα: είναι μεγάλη απαίτηση του περιφερειάρχη να ολοκληρωθεί επιτέλους ο δρόμος στην Πέλλα και να γίνει ένας σύγχρονος οδικός άξονας. Είναι η αδικημένη περιφερειακή ενότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες όσον αφορά το κομμάτι της σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη". Ο κ.Θάνος υπενθύμισε τη μείωση κατά 80% σε πόρους που υπέστη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) τη τελευταία πενταετία και υπογράμμισε ότι η μοναδική δυνατότητα για τη δημιουργία εργαλείων πολιτικής είναι το ΕΣΠΑ, του οποίου η απορροφητικότητα -στην ΠΚΜ τουλάχιστον- έχει φτάσει πάνω από το 100% όσον αφορά το κομμάτι της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. "Στους στόχους του περιφερειάρχη", είπε, "μαζί με την ομάδα εργασίας, είναι να μπορέσουμε να έχουμε αντίστοιχα νούμερα μέχρι το 2020".

Το παραλιακό μέτωπο είναι το μεγάλο στοίχημα

"Έχουμε μπει στη διαδικασία ανάπλασης του παραλιακού μετώπου" τόνισε ο κ.Θάνος και μίλησε για τις συναντήσεις του περιφερειάρχη με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Όπως τόνισε, με την ανάπλαση "θα αλλάξει όλη την εικόνα της περιοχής και αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο όραμα της περιφέρειας για την επόμενη δεκαετία".

"Θέλουμε ουσιαστικά να ενοποιήσουμε το θαλάσσιο μέτωπο από το Αγγελοχώρι μέχρι το Καλοχώρι. Είναι μια τεράστια προοπτική, η οποία θα μεταμορφώσει την πόλη και θα δημιουργήσει επενδυτικό ενδιαφέρον και στις περιοχές που ήταν σαφώς υποβαθμισμένες" τόνισε.

Για να ολοκληρωθεί το έργο έθεσε ως προϋπόθεση την ευρύτερη πολιτική βούληση, η οποία υπάρχει όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, ενώ ως δεύτερη προϋπόθεση χαρακτήρισε το να ωριμάσουν οι σοβαρές μελέτες του έργου. "Τα προβλήματα που έχουμε στο Μετρό οφείλονται στο ότι οι μελέτες δεν ήταν ρεαλιστικές, άρα η ουσιαστική μελέτη έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία" πρόσθεσε.

"Πολύ σημαντική είναι επίσης και η συλλογική βούληση της πόλης, η οποία υπάρχει αλλά και η θεσμική απλότητα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαδικασίες δύσκολες. Αυτό ακόμη δεν υπάρχει αλλά είναι επιδιωκόμενος στόχος" τόνισε.

Να φύγουμε από την προσωποκεντρική λογική των Οργανισμών

"Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ) πρέπει να υπάρχει. Είναι αναγκαίος. Μοχλεύει χρήματα που προέρχονται από τον δήμο, την περιφέρεια, τα επιμελητήρια και τον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα την Ένωση Ξενοδόχων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε αλλά είναι εξίσου σημαντικό όποιος επενδύει να έχει σαφή ανταποδοτικότητα. Μόνο έτσι είναι βιώσιμο αυτό το σχήμα" είπε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της ΠΚΜ.

"Είμαι υπέρ τού να υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες έχουν μακρόπνοο σχεδιασμό, χτίζουν χρόνο με το χρόνο στις βασικές αρχές του μάρκετινγκ με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με μελέτες και νούμερα" είπε ο κ.Θάνος για τον ΟΤΘ, προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι "αποδεσμευμένος από πολιτικές επιλογές προσώπων, οι οποίες ίσως υπηρετούν μικρά σχέδια, ίσως και προσωπικές φιλοδοξίες -δεν λέω ότι τα πρόσωπα που είναι τώρα το κάνουν. Αλλά δεν είναι μόνο τα πρόσωπα. Πρέπει να επενδύσουμε στις διαδικασίες, να κεφαλαιοποιήσουμε όλο αυτό το τουριστικό ρεύμα που υπάρχει, έτσι ώστε να έχουμε μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη" υπογράμμισε ο κ.Θάνος και συμπλήρωσε: "Ακόμη, το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας ή της Ελλάδας δεν έχει δοκιμαστεί, σε μια ενδεχόμενη κρίση θα φανεί το πόσο ισχυρά μπορούμε να αντιδράσουμε. Τώρα το περιβάλλον μας ευνοεί αλλά πρέπει να το δούμε μακροπρόθεσμα. Επιμένω στις διαδικασίες, πρέπει να φύγουμε από την προσωποκεντρική λογική των οργανισμών και των φορέων".

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα