Εργασιακή γαλέρα στον τουρισμό: Βάζουν σε εργαζόμενους να υπογράψουν ποινικές ρήτρες για να μην παραιτούνται

Περιστατικά απειλών σε βάρος εργαζόμενων στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο καταγράφονται την τελευταία περίοδο εξαιτίας των δεκάδων χιλιάδων ελλείψεων σε προσωπικό, των πολύ αυξημένων αναγκών αυτών των επιχειρήσεων αλλά και της απουσίας ελεγκτικών μηχανισμών που ανοίγουν τον δρόμο σε τέτοιου είδους εκβιαστικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις καταγγελίες οι οποίες βρίσκονται στα «χέρια» της επιθεώρησης Εργασίας, αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι «απειλούνται» σε περίπτωση που παραιτηθούν να πληρώσουν ποινική ρήτρα 5.000 ευρώ.

«Το πρόβλημα μπορεί να μην έχει γενικευτεί ακόμη

ωστόσο ακούγεται ολοένα και πιο συχνά, ότι ζητούν από νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους ξενοδοχείων να υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό επιβολής προστίμων σε περίπτωση που θελήσουν να διακόψουν πριν το τέλος της σεζόν» αναφέρει στα Dnews ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου των ξενοχοδοϋπαλλήλων του Ηρακλείου Κρήτης.

Φυσικά ένα τέτοιο χαρτί δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια παρά μόνον για τον συντάκτη - εργοδότη καθώς η υπαλληλική σχέση δεν συμβολαιοποιείται βάσει της εργατικής νομοθεσίας, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για εργαζόμενους, ούτε καν για ελευθέρους επαγγελματίες.

«Υπάρχουν πολλοί ανυποψίαστοι συνάδελφοι στον κλάδο μας, στην καθαριότητα, στο σέρβις, στην κουζίνα και αλλού. Αυτό το εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματίες και προσπαθούν να τους «δέσουν» με τέτοιου είδους συμφωνητικά διότι και να τους εκμεταλλευτούν βάζοντας τους για δουλειά 12 και 13 ωρών την ημέρα αλλά και γιατί ξέρουν ότι αν φύγουν δεν θα μπορέσουν να βρουν άλλους» καταλήγει ο κ. Σοφίου.

Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων σε σύνολο 262.980 θέσεων, παραμένουν ακάλυπτες 60.200 περίπου.

#ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ #ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ #ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα