Συγχαρητήρια και «ανοίγματα» σε Ερντογάν, από Μπάιντεν, Σολτς και Σίσι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Μίλησα με τον Ερντογάν,

του έδωσα συγχαρητήρια. Θέλει ακόμη βρεθεί λύση για τα F-16. Του είπα ότι θέλουμε να υπάρξει λύση για τη Σουηδία...», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντέλαγουερ. «Θα πούμε περισσότερα την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, αλλά το αμερικανικό Κογκρέσο μπλόκαρε την πώληση.

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Λευκού Οίκου είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιθουανία στα μέσα Ιουλίου. Η Τουρκία ενέκρινε στα τέλη Μαρτίου την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας.

Ο Σολτς προσκαλεί τον Ερντογάν στο Βερολίνο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε στο Βερολίνο τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας στην οποία τον συνεχάρη για την επανεκλογή του, με στόχο να δώσει ξανά "νέα ώθηση" στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Γερμανία και η Τουρκία, μέλη του ΝΑΤΟ, θέλουν να "εξετάσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με μια νέα ώθηση" και να "συμφωνήσουν για τις κοινές προτεραιότητες εγκαίρως", δήλωσε ο εκπρόσωπος του 'Ολαφ Σολτς, ο Στέφεν Χέμπερστραϊτ, σε δελτίο Τύπου.

Για τον σκοπό αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν "προσκλήθηκε στο Βερολίνο για επίσημη επίσκεψη", πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Σολτς υπογράμμισε τις στενές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, κυρίως ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

"Και οι δύο συμφώνησαν να προσεγγίσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με νέα ώθηση και να συντονίσουν εγκαίρως τις κοινές προτεραιότητες".

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες "θέλουν να συνεργαστούν για την επίτευξη θετικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε εκκρεμείς αποφάσεις που λαμβάνονται στους κόλπους του ΝΑΤΟ και για τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ "της λήψης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων", οι οποίες επλήγησαν τα τελευταία χρόνια.

Σίσι και Ερντογάν συμφώνησαν στην αποκατάσταση της διπλωματικής εκπροσώπησης σε επίπεδο πρεσβευτών

Στην άμεση αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, με επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών, συμφώνησαν οι πρόεδροι Αιγύπτου και Τουρκίας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα. Ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις τουρκικές προεδρικές εκλογές.

Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι είχε επισκεφθεί τον προηγούμενο μήνα την Τουρκία και με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προετοίμασαν το έδαφος για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων και για μια συνάντηση των δύο ηγετών.

#ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΤΖΟ_ΜΠΑΙΝΤΕΝ #ΟΛΑΦ_ΣΟΛΤΣ #ΣΙΣΙ #ΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα