Εργασία και τα Σαββατοκύριακα στον ΕΦΚΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις

Η έκδοση όσο γίνεται περισσότερων συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ανάγκασε τη διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να εκδώσει νέα επιστολή προς τους εργαζόμενους, πιέζοντάς τους να εργαστούν όλα τα σαββατοκύριακα μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου

Η επιστολή εστάλη προς τους εργαζόμενους το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 17 Νοεμβρίου, δημιουργώντας τετελεσμένα σε μία ημέρα αργίας.

Με κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)

και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, καταγγέλλουν τις πρακτικές της διοίκησης του ΕΦΚΑ και καλούν τους εργαζόμενους «να αγνοήσουν κάθε τέτοια προσχηματική παραίνεση και εντολή». Απλώς προτρέπουν τους συναδέλφους τους να συνεχίσουν την προσπάθεια «με όποιο τρόπο οι ίδιοι θεωρούν αποτελεσματικότερο και ανθρωπίνως δυνατό», με μοναδική αναφορά στη συνείδησή τους, στην κοινωνική τους ευαισθησία και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των ασφαλισμένων.

Η ΠΟΠΟΚΠ και η ΠΟΣΕ ΙΚΑ θεωρούν ότι «η έκδοση του μέγιστου αριθμού συνταξιοδοτικών αποφάσεων στο βαθμό που εξαρτάται από την προσωπική εργασία των εργαζόμενων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, επιτυγχάνεται εντός του νόμιμου ωραρίου εργασίας και της επιπλέον καθημερινής τους απασχόλησης στα ειδικά κλιμάκια που έστω και με καθυστέρηση συστάθηκαν για το συγκεκριμένο σκοπό, με τις εργάσιμες ώρες σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνούν τις 60 ανά εβδομάδα». Οι Ομοσπονδίες εκτιμούν ότι «είναι αδύνατο ακόμη κι αν θεωρητικά οι εργαζόμενοι δουλέψουν επί 24ωρου βάσεως, να υπερβούν τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα προβλήματα που λόγω της αδράνειας και της έλλειψης σχεδιασμού από την πλευρά του Υπουργείου και της Διοίκησης διαιωνίζονται και δυσχεραίνουν την επίτευξη του στόχου της γρήγορης απονομής όλων των συντάξεων».

Γίνεται λόγος για προσπάθεια αποποίησης και μετάθεσης των ευθυνών στους εργαζόμενους και για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, κυρίως των υποψήφιων συνταξιούχων. Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι παίζονται «πολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια» για τα «μπράβο της τρόικας εν όψει της τρίτης αξιολόγησης». Ταυτόχρονα βέβαια, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι «δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής από τη μεριά τους γι’ αυτές τις καθυστερήσεις, ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και την απόφαση για τη δημιουργία του ΕΦΚΑ».

Ειδική αναφορά γίνεται και για την αποτίμηση του έργου που παράχθηκε το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου. Γίνεται αναφορά για «επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος της απονομής 4.193 νέων συντάξεων που καταβλήθηκαν εμβόλιμα στις 10 Οκτωβρίου», επισημαίνοντας ότι «η επεξεργασία είχε ολοκληρωθεί πολλές μέρες πριν!» Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν οι διοικούντες «να διχάσουν το προσωπικό, να στοχοποιήσουν εργαζόμενους και να ταλαιπωρήσουν όσους συναδέλφους ανταποκρίθηκαν υποχρεώνοντάς τους να διεκπεραιώσουν έργο το οποίο με στοιχειώδη οργάνωση και σχεδιασμό θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός του πενθημέρου. Ακόμη όμως και μετά τον υποτιθέμενο «συναγερμό» και την παρέλευση ενός μήνα από εκείνο το Σ/Κ, δεν έκαναν το παραμικρό κυρίως σε οργανωτικό επίπεδο, προκειμένου ως όφειλαν να θέσουν προτεραιότητες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων», τονίζουν με νόημα τα προεδρεία της ΠΟΠΟΚΠ και της ΠΟΣΕ ΙΚΑ.

Η κριτική που ασκείται όμως, πέρα από τις αναφορές για «εμπαιγμό και επικοινωνιακά «τρυκ», επεκτείνεται και στο ότι μπαίνει πια ζήτημα «διευθέτησης του χρόνου εργασίας και της κατάργησης των αργιών κατά το πρότυπο, τηρουμένων των αναλογιών, του πρόσφατου Ν. 4498/17 του Υπουργείου Υγείας για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών». Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι οι διοικούντες στον ΕΦΚΑ, «μέσω της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της ελαστικοποίησης του ωραρίου απασχόλησης θα επιχειρήσουν να καλύψουν σε μόνιμη βάση την έλλειψη προσωπικού σε βάρος τόσο των εργαζόμενων όσο και του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους».

Μάλιστα κάνουν λόγο για «κοροϊδία» αφού εξακολουθεί να διατηρείται σε ισχύ διάταξη που αναφέρεται στο «πλεονάζον προσωπικό» του ΕΦΚΑ.

Απευθυνόμενοι στους ασφαλισμένους, οι συνδικαλιστές του Φορέα τους διαβεβαιώνουν ότι «ο ΕΦΚΑ λειτουργεί μόνο χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων του, οι οποίοι παρότι απαξιωμένοι και αβοήθητοι από τους καθ’ ύλην «αρμόδιους» ανταποκρίνονται απόλυτα στις υποχρεώσεις τους σχετικά με την έκδοση όλων των συνταξιοδοτικών αποφάσεων όσο τα τεχνικά μέσα και οι διευκολύνσεις που έχουν στη διάθεσή τους, τους το επιτρέπουν».

Τα προεδρεία της ΠΟΠΟΚΠ και της ΠΟΣΕ ΙΚΑ κάνουν λόγο για «απόπειρα αποπροσανατολισμού που αφορά τόσο στις τεράστιες ευθύνες των «υπευθύνων» για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, όσο και στην εξάντληση της συζήτησης σχετικά με το χρόνο απονομής και της απορρόφησης των χρημάτων της επιχορήγησης στα πλαίσια του δανειακού προγράμματος. Στο ίδιο πλαίσιο λειτουργεί κάθε μορφή «κοινωνικής μηχανικής» και λαϊκισμού που θα σπείρει τη διχόνοια και την αντιπαλότητα μεταξύ κοινωνικών ομάδων»

Οι Ομοσπονδίες δηλώνουν ότι δεν ξεχνούν «τη συζήτηση σχετικά με το επίπεδο των παροχών, το ύψος των συντάξεων και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, κληρονομιά των αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων τόσων ετών, με αποκορύφωμα το νόμο Κατρούγκαλου». Για το λόγο αυτό ξεκαθαρίζουν ότι «συνεργάτες» όπως τους αποκαλεί «ο Διοικητής του ΕΦΚΑ σ’ αυτή τη σφαγή» ούτε είναι ούτε πρόκειται να γίνουν και θα συνεχίσουν «τον αγώνα για την επιβίωση του θεσμού της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, για αξιοπρεπείς παροχές και για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα