Ερευνα: Πώς η μεσογειακή διατροφή βοηθά τους ηλικιωμένους

Τη σημαντική βοήθεια που προσφέρει στην υγεία των ηλικιωμένων η μεσογειακή διατροφή καταδεικνύει νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 612 ηλικωμένοι 65 έως 79 ετών από πέντε χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Βρετανία. Επικεφαλής ήταν ο δρ. Πολ Ο'Τουλ της Σχολής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Κορκ της Ιρλανδίας, και η σχετική δημοσίευση για τα οφέλη που έχει η μεσογειακή διατροφή έγινε στο περιοδικό

"Gut".

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή για τουλάχιστον έναν χρόνο, έχουν περισσότερα «καλά» βακτήρια στο έντερο τους, πράγμα που με τη σειρά του βοηθά για υγιή γηρατειά. Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να συμβάλει -μέσω της βελτίωσης του μικροβιακού οικοσυστήματος του εντέρου- τόσο στην καλύτερη λειτουργία του σώματος, όσο και του νου. Η γήρανση σχετίζεται με μείωση των κινητικών λειτουργιών και με χρόνια φλεγμονή. Η συγκεκριμένη διατροφή μειώνει τους μικροοργανισμούς που ευνοούν τη φλεγμονή, αποτρέποντας έτσι την πρόωρη έκπτωση των κινητικών και νοητικών λειτουργιών.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έκανε τη συνήθη διατροφή και η άλλη τη μεσογειακή (με πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρια, καθώς επίσης με λίγα κόκκινα κρέατα και κορεσμένα λίπη). Η σωματική και νοητική κατάσταση των ηλικιωμένων αξιολογήθηκε με τεστ στην αρχή της έρευνας και μετά από ένα χρόνο.

Διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι της δεύτερης ομάδας (μεσογειακή διατροφή) είχαν καλύτερη αναλογία «καλών-κακών» βακτηρίων στο έντερο τους, καθώς επίσης μεγαλύτερη σωματική δύναμη, βελτιωμένη λειτουργία εγκεφάλου (π.χ. μνήμη) και μικρότερα επίπεδα συστημικής φλεγμονής. Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής ήσαν κοινά ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την ηλικία ή το βάρος των συμμετεχόντων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα