Απεργία για το ασφαλιστικό: Πορεία στο κέντρο - Xάος στους δρόμους

Σε εξέλιξη είναι απεργιακές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Την 24ωρη απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή

εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών.

Κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων κατά την απεργία είναι «όχι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων». Οι απεργοί έχουν συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή.

«Το χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί βασική παράμετρο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που βιώνουμε εμείς οι γυναίκες κι αποτελεί βασική παράμετρο της γυναικείας ανισοτιμίας», δηλώνει στο Dikaiologitika News η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και προσθέτει:

«Οι μεγαλέμποροι, οι μεγάλο ξενοδόχοι κι οι βιομήχανοι με ο αντί ασφαλιστικό νομοσχέδιο κερδίζουν διπλά μέσω και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών αλλά και μέσα από τα χτυπήματα σε συνταξιοδότηση σε υγεία και πρόνοια».

«Είμαστε ενάντια στον νόμο καρμανιόλα που βάζει τους ιδιώτες από το παράθυρο στις συντάξεις και καλεί τους εργαζόμενους να τζογάρουν σε "επενδύσεις" υψηλού, μεσαίου ή χαμηλού ρίσκου», δηλώνει στο Dikaiologitika News o Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας).

«Ζητάμε υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση για όλους τους εργαζομένους, μείωση του ορίου ηλικίας που πάει στα 70, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. Στη ΣΕΛΜΑ διεκδικούμε νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με βελτιωμένους όρους κι ένταξη όλων των εργαζομένων στον υπόγειο σιδηρόδρομο στα βαρέα κι ανθυγιεινά», προσθέτει ο κ. Ρεβύθης.

Γιατί απεργεί η ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου» (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

«Η κοινωνική ασφάλιση αφορά, συνολικά, τη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τη λεηλατήσει. Γι' αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Ξεχωριστά το ΠΑΜΕ

Μαζικό συλλαλητήριο κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και από το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια, ζητώντας, μεταξύ άλλων, απόσυρση του νομοσχεδίου, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). «Ραντεβού» για συγκέντρωση στα Χαυτεία έδωσαν τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι βρίσκεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

«Ανήκουμε σε κοινό φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι στην ίδια ειδικότητα να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό ασφαλιστικό τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Την κήρυξη 24ωρης απεργίας αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

«Χειρόφρενο» στα μέσα μεταφοράς

«Χειρόφρενο» σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό, τραμ και μετρό, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν Προαστιακός και τρένα. Όπως ανακοίνωσε στις 6.30 το πρωί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ "λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητη απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα - Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός".

Δεν ισχύει ο «δακτύλιος» στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος), ενώ θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και από κάθε άλλα οχήματα.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων

Τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω απεργιακής κινητοποίησης πέντε ναυτεργατικών σωματείων.

Τα πλοία που θα βρίσκονται σε αυτά τα λιμάνια αναμένεται να αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία, αναφέροντας ότι η «κυβέρνηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή εγκαινιάζει μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα».

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των ναυτεργατικών σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ «ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία σε ανακοίνωσή τους καλούν τους ναυτεργάτες για περιφρούρηση της απεργίας αναφέροντας ότι από τη «νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρείται κανένας».

«Όλες οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις λεηλάτησαν με την πολιτική τους τα ασφαλιστικά ταμεία, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, με περικοπές στις συντάξεις, την υγεία, την πρόνοια. Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση είναι χωρίς ημερομηνία λήξης, θα θυσιάζεται διαρκώς, όπως και το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Απεργούμε ενάντια σε ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χωρίς διαβούλευση κι ενσωματώνει στον ΕΦΚΑ επικουρική κι εφάπαξ. Αυτό σημαίνει ότι τα αποθεματικά των 7, 5 δισ. στα ταμεία μας θα χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις ελλείμματος ΕΦΚΑ. Οι αποταμιεύσεις μας μπαίνουν σε κίνδυνο. Δεν υπάρχει μείωση ορίου ηλικίας για κατηγορίες εργαζομένων όπως εμείς σε βαρέα κι ανθυγιεινά. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπολογίζονται σε 12μηνη ή 14μηνη βάση οι εισφορές μας, άρα κι η σύνταξη μας στο τέλος», εξηγεί στο Dikaiologitika News ο Γιώργος Γώγος, γενικός γραμματέας της ένωσης λιμενεργατών.

Τρίωρη στάση στα μέσα ενημέρωσης

Με τρίωρη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ύστερα από απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Η στάση εργασίας πραγματοποιείται σε όλα τα ΜΜΕ από τις 12:00 έως τις 15:00.

Διαβάστε επίσης:

Σκληρή τοποθέτηση κυβερνητικών πηγών για την απεργία

Τελεσίγραφο Καραμανλή προς εργαζόμενους στα τρένα: Ανοίξτε το αμαξοστάσιο αλλιώς εφαρμόζεται ο νόμος για παρακώλυση συγκοινωνιών

Πώς θα βγείτε νωρίτερα στην σύνταξη με το νέο Ασφαλιστικό

Keywords
απεργια, ασφαλιστικο, μεσα μαζικης μεταφορας, σταση εργασιας, αθηνα, βουλη, ΑΔΕΔΥ, συμμετοχή, news, ελλαδα, μετρο, νέα, παμε, αποσυρση, βαε, ποεδην, εφκα, λεωφορεια, ηλεκτρικος, τραμ, προαστιακος, τραινοσε, ΟΣΕ, θεσσαλονικη, πειραιας, πεμεν, νατ, σημαίνει, μμε, βγείτε, τελη κυκλοφοριας, συγκοινωνιες, απεργια μμμ, απεργια οσε, απεργια μετρο, κλειστα επαγγελματα, απεργια υπα, απεργιες σημερα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια μμε, απεργια ταξι, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, απεργια αδεδυ, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ημερομήνια, βγείτε, υπουργειο εργασιας, αστυνομια, μμε, νατ, πλαισιο, σημερινη, τραινοσε, υγεια, news, ασφαλιστικα ταμεια, βρισκεται, δρομολογια, δρομος, εγγυηση, υπαρχει, εξελιξη, επαγγελματα, ετη, εφαπαξ, ζωη, ιδια, ισχυει, ληξη, μειωση, οχηματων, οχηματα, παμε, πλοια, ποεδην, προπυλαια, πρωι, ρυθμισεις, συνταξη, συγκεντρωση, συμμετοχή, τρενα, τρια, χριστινα, ενωση, γωγος, υπουργειο, σημαίνει, σπυρος
Τυχαία Θέματα