Έρευνα-Kορονοϊός: Χειρότερο να φοράς χρησιμοποιημένη μάσκα αντί καθόλου

Ποια αποτελέσματα προέκυψαν από τον έλεγχο της μάσκας που φοράει το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Σύμφωνα με τη dailymail οι ερευνητές εξέτασαν χειρουργικές μάσκες τριών επιπέδων, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά από το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αχρησιμοποίητες μάσκες μπορούν να φιλτράρουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των μικροσκοπικών σωματιδίων που παραμένουν στον αέρα και είναι υπεύθυνα για τη μόλυνση.
Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία φορά, φιλτράρουν μόνο το ένα τέταρτο των μικρών

σταγονιδίων. Και αυτό διότι οι μάσκες παραμορφώνονται με κάθε χρήση τους.
Αμέσως μετά εξέτασαν την απόδοση φιλτραρίσματος των μασκών τριών επιπέδων. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης διαπίστωσαν ότι οι καινούργιες μάσκες μπορούν να φιλτράρουν το 65% των σωματιδίων. Ωστόσο όταν χρησιμοποιούνται μπορούν να φιλτράρουν μόνο το 25%. Αυτό σημαίνει ότι μια μάσκα, όταν είναι καινούργια προσφέρει καλή προστασία, αλλά η φθορά της πολλές φορές μπορεί να είναι χειρότερη από το να μην φοράμε καθόλου μάσκα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι πτυχές της χειρουργικής μάσκας επηρεάζουν τα πρότυπα ροής του αέρα και όταν χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, αυτά αλλάζουν σχήμα και έτσι η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται.

"Είναι φυσιολογικό να πιστεύουμε ότι φορώντας μάσκα, καινούργια ή παλιά, θα είναι πάντα καλύτερα από το να μην φορούμε καθόλου. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτή η πεποίθηση είναι σωστή για σωματίδια μεγαλύτερα από πέντε μικρομέτρα, αλλά όχι για λεπτά σωματίδια μικρότερα των 2,5 μικρομέτρων" είπε ο ένας από τους ερευνητές, ο δρ Jinxiang Xi, συνεργαζόμενος καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο Λόουελ.

Αυτές οι μάσκες με τα τρία επίπεδα είναι οι πιο δημοφιλείς στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που τις συστήνει και στο κοινό για να προστατεύεται από τον κορονοϊό. Το εσωτερικό στρώμα κατασκευάζεται από απορροφητικό υλικό, το μεσαίο ενεργεί ως φίλτρο και το τρίτο κατασκευάζεται από μη απορροφητικό υλικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα