Επιστολή ΣΦΕΕ σε Πλεύρη: «Να επανέλθει το clawback στα επίπεδα του 2020»

Την επανεξέταση του θέματος της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2021 ζητεί ο Συνδέσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με αφορμή την τροπολογία Πλεύρη για το clawback.

Προβληματισμό και δυσαρέσκεια εκφράζουν στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς για τα μέτρα που εισάγει η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, με στόχο τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης που φαίνεται πως έχει εκτροχιαστεί το 2021 και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, μαζί με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για

την ΕΚΑΠΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη βρίσκεται και επιστολή του ΣΦΕΕ, με την οποία μεταφέρεται η αναστάτωση των μελών του από τα υπό ψήφιση μέτρα, δεδομένης και της ανεξέλεγκτης κούρσας ανόδου της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback), στον εξωνοσοκομειακό αλλά και στο νοσοκομειακό τομέα, παρά την αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξεταστεί το θέμα της χρηματοδότησης για το 2021 και της επαναφοράς του clawback, τουλάχιστον στα επίπεδα του 2020, φέρονται να υπογραμμίζουν στην επιστολή τα μέλη του Συνδέσμου.

Όπως αναφέρεται, το συνολικό clawback για το 2021 θα ξεπεράσει τα €1.54δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 22% σε σχέση με το 2020 και το υψηλότερο όλων των εποχών! Όπως τονίζεται στην επιστολή, αυτό το γεγονός «καθιστά το 2021 μια απόλυτα καταστροφική χρονιά για την φαρμακοβιομηχανία».

Επιπροσθέτως, αν και τα διαρθρωτικά μέτρα που προτείνονται, τόσο εκείνα που εισάγονται με την τροπολογία, όπως οι ανασφάλιστοι, όσο και οι μακροπρόθεσμες, όπως η ψηφιοποίηση της υγείας και η επανεξέταση της Θετικής Λίστας, είναι αδιαμφισβήτητα προς την σωστή κατεύθυνση, η επίδρασή τους στη δαπάνη εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη ή και ασαφής, ακόμα και μέσα στο 2022.

Η αναδρομική ισχύ

Μεγάλο «αγκάθι» όμως προκύπτει από τις αλλαγές στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ένα εργαλείο που χαίρει της στήριξης της φαρμακοβιομηχανίας, αφού εφαρμόζεται διεθνώς, αλλά το οποίο στη χώρα μας έχει διαφορετική μορφή.

Μάλιστα, το πρόβλημα εκτιμάται ότι θα οξυνθεί αν εφαρμοστεί πιθανή αναδρομική ισχύς των διαπραγματεύσεων από 1η Ιουλίου 2021, όπως συζητείται, καθώς θα καταργηθεί έτσι οποιαδήποτε δυνατότητα διαφάνειας και προβλεψιμότητας.

Κατά το ΣΦΕΕ, η ενσωμάτωση του ανεξέλεγκτου clawback ως βάση συζήτησης της εκάστοτε διαπραγμάτευσης έχει ως αποτέλεσμα στην πραγματικότητα την «συγκάλυψη» του. Χαρακτηρίζεται δε λυπηρό να επιχειρείται να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ανασυγκρότησης για το clawback αποκλειστικά με αυτή τη μέθοδο, όταν δεν πρόκειται να επιφέρει ούτε την ελάχιστη ελάφρυνση για τις εταιρείες του χώρου του φαρμάκου. Αντιθέτως, οι εταιρείες καλούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν, σε μόνιμη πλέον βάση, ποσοστά επιστροφών της τάξης του 40% με 60%.

Η κλιμάκωση των διαπραγματεύσεων σε περισσότερες κατηγορίες, σε συνδυασμό με τον τρόπο κατανομής του clawback (η «συνταγή 80%/20% με εξαιρέσεις) θέτει συγκεκριμένες εταιρείες και νέα καινοτόμα φάρμακα αντιμέτωπες με εξοντωτικά υψηλές επιστροφές.

Ο ΣΦΕΕ προειδοποιεί πως η τακτική που ακολουθείται κυριολεκτικά «φράζει το δρόμο» στα νέα προϊόντα, ζητώντας εξωπραγματικές εκπτώσεις στη διαπραγμάτευση, ενώ ο κλάδος καλείται για το 2021 τα καταβάλλει τα υψηλότερα clawback όλων των εποχών, επίδοση χειρότερη και από αυτήν του 2020.

«Βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική συνεπάγεται βιώσιμη Δημόσια Υγεία με επίκεντρο τον ασθενή και βιώσιμη Οικονομία, με συγκράτηση των θέσεων απασχόλησης», φέρεται να καταλήγει η επιστολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα