Επίσκεψη Ζελένσκι στη Χερσώνα: «Η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρήνη»

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την πόλη Χερσών λίγες μέρες μετά την απελευθέρωσή της από τα ουκρανικά στρατεύματα. Μίλησε με στρατιώτες, λέγοντας ότι η Ουκρανία «προχωρά» και είναι έτοιμη για ειρήνη.

Η απώλεια της Χερσώνας, που ελήφθη στα πρώτα στάδια της εισβολής, είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τη Ρωσία - αν και η Μόσχα επιμένει ότι εξακολουθεί να είναι ρωσικό έδαφος.

Η Ρωσία την είχε ανακηρύξει ως διοικητικό

κέντρο της παράνομα προσαρτημένης περιοχής Χερσώνας και ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταληφθεί.

Η Χερσώνα συνελήφθη τον Μάρτιο, σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ρωσίας στον πόλεμο.

Η περιοχή ήταν τότε μία από τις τέσσερις που προσαρτήθηκαν παράνομα μετά τα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο.
Σε τελετή στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η προσάρτηση των Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσών είναι «αδιαπραγμάτευτη».

Αλλά τις επόμενες εβδομάδες η Ουκρανία άρχισε να κάνει κέρδη στο νότο της χώρας, προχωρώντας κατά μήκος του ποταμού Dnipro προς τη Kherson και θέτοντας τις ρωσικές δυνάμεις υπό αυξανόμενη πίεση.

Τελικά, οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν και τα ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη την Παρασκευή.

Οι ντόπιοι εθεάθησαν να πανηγυρίζουν, κάποιοι να ξαναβρίσκονται με αγαπημένα πρόσωπα που δεν είχαν δει για μήνες. Η διάθεση στην πόλη ήταν αγαλλίαση και ανακούφιση, αλλά και τρόμος και φόβος για το τι μπορεί να ακολουθήσει, ανέφερε ο Τζέρεμι Μπόουεν του BBC.

Στην επίσκεψή του τη Δευτέρα, ο κ. Ζελένσκι είπε στους στρατιώτες ότι η Ουκρανία είναι «έτοιμη για ειρήνη, ειρήνη για όλη τη χώρα μας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους για την υποστήριξή τους στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars) από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κάνει μεγάλη διαφορά για το Κίεβο.

Ο πρόεδρος απευθύνθηκε σε πλήθος που συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας, μερικοί από τους οποίους κυμάτιζαν σημαίες της Ουκρανίας ή τις φορούσαν ντυμένες στους ώμους τους, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters στη Χερσώνα.

Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι είναι «πραγματικά χαρούμενος» για την απελευθέρωση, όπως και ο λαός της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς πού θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις στη συνέχεια, είπε: «Όχι η Μόσχα... Δεν μας ενδιαφέρουν τα εδάφη άλλης χώρας».

Σε απάντηση στην επίσκεψη του κ. Zelensky, το Κρεμλίνο είπε ότι ο Kherson ήταν μέρος της Ρωσίας.

«Το αφήνουμε χωρίς σχόλια», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Ξέρετε, αυτή η περιοχή είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει περισσότερα από 400 εγκλήματα πολέμου σε περιοχές της Χερσώνας που εγκαταλείφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις καθώς υποχωρούσαν.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς και η Μόσχα αρνείται ότι τα στρατεύματά της στοχεύουν σκόπιμα αμάχους.

{https://twitter.com/PStyle0ne1/status/1592089571625697280?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1592089571625697280%7Ctwgr%5E62748f7b239cc98a5d2d6b1340c96f6b5f140ddc%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ertnews.gr%2Feidiseis%2Fdiethni%2Fsti-chersona-o-zelenski-prochorame-i-oykrania-einai-etoimi-gia-eirini-eipe-se-stratiotes%2F}

#ΠΟΛΕΜΟΣ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΧΕΡΣΩΝΑ #ΖΕΛΕΝΣΚΙ #ΕΙΡΗΝΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίσκεψη Ζελένσκι, Χερσώνα, Η Ουκρανία,episkepsi zelenski, chersona, i oukrania