Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη την επόμενη εβδομάδα, στο επίκεντρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Dnews», η επίσκεψη του Πρωθυπουργού αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας υπό την προυπόθεση της σταθερής κατάστασης στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επισκεφθεί τη Λιβύη μέσα στην επόμενη εβδομάδα μετά και την πολιτική αλλαγή στη βορειοαφρικανική χώρα που δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προωθηθούν τα ελληνικά γεωστρατηγικά συμφέροντα της χώρας.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του «Dnews»,

η επίσκεψη του Πρωθυπουργού αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η ημερομηνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες και θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπέιμπα όπου κατά πάσα πιθανότητα συμφωνήθηκε και η εν λόγω επίσκεψη.

Στο ταξίδι αυτό, υψηλού στρατηγικού χαρακτήρα, αναμένεται να τον συνοδεύσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει αναλάβει σημαντικό κομμάτι των επαφών για την προσέγγιση Ελλάδας Λιβύης, ειδικά μετα και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα σε μια προσπάθεια να ανακάμψει την αυξημένη επιρροή της Τουρκίας.

Το Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία είχε υπογράψει με τη Λιβύη το τουρκολιβυκό Μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών το οποίο "δίνει" στην Τουρκία την έξοδο στη Μεσόγειο προκειμένου να να ικανοποιήσει της αξιώσεις της στην περιοχή και το οποίο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας των συζητήσεων.

Το μνημόνιο υπεγράφη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φαγέζ αλ Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έκαναν λόγο για άκυρο και παράνομο μνημόνιο που παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών και αγνοεί επιδεικτικά τον γεωγραφικό όγκο της Κρήτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα