Επίδομα γέννας 2.000 ευρώ: Πώς θα καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Από την 1/1/2020 ξεκινάει η καταβολή του επιδόματος γέννας, το οποίo θα δίνεται σε δύο δόσεις, όπως είχε αναφέρει στο Dikaiologitika News, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Το «επίδομα γέννας» είναι ένα μέτρο που εντάσσεται στη πολιτική μας για την αντιστροφή της αρνητικής τάσης για το δημογραφικό. Φυσικά κατανοούμε ότι το μέτρο δεν αποτελεί, από μόνο του, κίνητρο ώστε να

αυξηθούν οι γεννήσεις. Ωστόσο αποτελεί μία έμπρακτη στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας για να καλυφθούν τα έξοδα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους. Αποδέκτης του μέτρου θα είναι το 90% των γυναικών που θα αποκτήσουν παιδί καθώς από τη χορήγησή του θα εξαιρεθούν μόνο τα πάρα πολύ υψηλά εισοδήματα. Το «επίδομα γέννας» θα ισχύει από 01.01.2020.Επιπλέον, το επίδομα θα δοθεί σε κατά πάσα πιθανότητα σε δύο δόσεις. Εξετάζεται η πρώτη δόση να καταβάλλεται με τη γέννηση του παιδιού δηλαδή τον πρώτο μήνα ενώ η δεύτερη κάποιους μήνες αργότερα», είχε αναφέρει η Δ. Μιχαηλίδου.

Το επίδομα γέννας

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ότι από το επίδομα θα εξαιρείται το 10% των πολιτών που έχουν πολύ υψηλό εισόδημα. Το εισοδηματικό όριο που θα τεθεί θα ανέρχεται σε περίπου 45.000 ευρώ.

Έτσι θα ευνοηθούν πολίτες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει την χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Το συνολικό ποσό που προϋπολογίζεται για το επίδομα του κάθε παιδιού που γεννιέται στις νέες οικογένειες, ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 12 εκατ. αναμένεται να κοστίσει η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη βρεφικής ηλικίας και για τα κράνη ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας θα δώσει περισσότερα κουπόνια σε μητέρες που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ δρομολογεί και τη δημιουργία νέων δομών, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα