Επιχείρηση «Ελευθερία»: Οι περιοχές που έμειναν... πίσω στον εμβολιασμό

Τα στατιστικά στοιχεία για την επιχείρηση «Ελευθερία» - Τα νησιά που κάνουν πρωταθλητισμό στον εμβολιασμό και τα χαμηλά ποσοστά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Τέσσερις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας βρίσκονται πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για την Ευρυτανία, τη Ροδόπη, την Ξάνθη και τις Σέρρες

με πολύ χαμηλά ποσοστά που ξεκινούν κάτω από το 25% και σε καμμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν τον ίδιο αριθμό. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι Ροδόπη, Ξάνθη και Σέρρες χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά καταγράφονται στην Αιτωλοακαρνανία (27,34%), στη Λάρισα (28,3%), στην Άρτα (28,03%), στη Φωκίδα (28,26%) και στην Ηλεία (28,29%).

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα σε τέσσερα νησιά της χώρας, η Κύθνος, η Μήλος, η Θήρα και η Άνδορς κρατούν τα... σκήπτρα στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους με ποσοστά που κυμαίνονται ανάμεσα στο 60,6% - 84%. Ψηλά στην κατάταξη βρίσκεται και η Ιθάκη που έχει σπάσει το φράγμα του 60% και με ταχείς ρυθμούς κινείται η Κάρπαθος (56,14%) και η Μύκονος (54,85%).

Ετσι η Ελλάδα εμφανίζει δύο όψεις όσον αφορά την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία», σύμφωνα με τα δεδομένα του επιδημιολογικού χάρτη.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε χθες, Δευτέρα, 7 Ιουνίου, ότι «τα νησιά αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας και συνεπώς στρατηγικός στόχος είναι να επιτύχουμε εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα.» Σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεμιστοκλέους στα νησιά με πληθυσμό κάτω τον 10.000 κατοίκων το 61% κατά μέσο όρο έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 54% είναι καλυμένο.

Η κατάσταση στην πυκνοκατοιμένη Αττική με το 35,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, όπου το 36,85% των πολιτών έχει λάβει κατά μέσο όρο μία δόση, αποτελεί λίγο πολύ μια μικρογραφία του τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Την πρωτιά κρατάει ο Βόρειος Τομέας με ποσοστό εμβολιασμού 63,51%. Πάνω από 40% εμβολιαστικής κάλυψης έχει επιτευχθεί στον Κεντρικό και τον Δυτικό Τομέα. Το αντίστοιχο ποσοστό στον Νότιο Τομέα είναι 35,51%. Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά σε Πειραιά (24,49%), Ανατολική Αττική (18,8%) και Δυτική Αττική (17,93%).

Η περίπτωση της Σάμου

Δήμαρχοι και φορρείς της Σάμου, ενός νησιού που συνδέθηκε με το «αντιεμβολιαστικό κίνημα», ζητούν να επαναλειτουργήσει το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο που είχε στηθεί στο κλειστό γυμναστήριο του νησιού, παρά την απογοήτευση των μόλις 110 ραντεβού σε σύνολο 4.300 εμβολίων που έφτασαν στο ακριτικό νησί -μαζί και 25 γιατροί. Πάντως αυτή τη στιγμή στη Σάμο λειτουργούν έξι εμβολιαστικές γραμμές με απορροφητικότητα που αγγίζει το 100%.

Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι 10.500 πολίτες -ποσοστό 32,5% των κατοίκων- έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γιώργο Στάντζο «ο κόσμος είναι διστακτικός.» Ο δήμαρχος αποδίδει τις χαμηλές επιδόσεις του νησιού στον εμβολιασμό στα λίγα κρούσματα και τον αντίστοιχα χαμηλό αριθμό θανάτων και τονίζει ότι η στοχοποίηση του νησιού δεν θα βοηθήσει να προωθηθούν οι εμβολιασμοί σ' αυτό!

Keywords
Τυχαία Θέματα