Έπεσε από τα σύννεφα ο «ασθενής μηδέν» στη Γαλλία: Είχε κορονοϊό από τον Δεκέμβριο

Ο περίφημος «ασθενής μηδέν» στη Γαλλία, δήλωσε έκπληκτος σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι. Είναι ο άνδρας που φέρεται ότι προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό τον Δεκέμβριο του 2019 και, όπως είπε, εκείνη την περίοδο νόμιζε ότι έπασχε από γρίπη.

Τι έγινε στη Γαλλία και τον ανακάλυψαν; Γάλλοι ερευνητές με επικεφαλής τον γιατρό Ιβ Κοέν, ο οποίος προΐσταται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Αβισέν και Ζαν Βερντιέ,

επανεξέτασαν δείγματα που είχαν λάβει από 24 ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και είχαν βρεθεί αρνητικοί στη γρίπη. Η Covid-19 δεν είχε εξελιχθεί ακόμη σε πανδημία την εποχή εκείνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας από αυτούς τους ασθενείς, ένας 42χρονος που γεννήθηκε στην Αλγερία αλλά κατοικεί μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια στη Γαλλία όπου εργάζεται ως ιχθυοπώλης, είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, έναν μήνα πριν καταγραφεί το πρώτο επίσημο κρούσμα στη χώρα.

Ονομάζεται Αμιρούς Αμάρ και κατοικεί στο Μπομπινί, στα βορειανατολικά προάστια του Παρισιού. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV, ο Αμάρ είπε ότι όταν ασθένησε, πέρσι τον Δεκέμβριο, με ξηρό βήχα, κόπωση και πυρετό, νόμιζε ότι είχε γρίπη. Οι γιατροί εκείνη την εποχή δεν μπόρεσαν να κάνουν διάγνωση.

«Εξεπλάγην» είπε χαρακτηριστικά όταν τον ενημέρωσαν τόσους μήνες αργότερα ότι έπασχε από κορονοϊό Covid-19. Έχει αναρρώσει πλήρως και, όπως είπε, δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό πριν ασθενήσει και δεν γνωρίζει πώς θα μπορούσε να έχει προσβληθεί.

Η σύζυγός του εργάζεται σε ένα κατάστημα λιανικής κοντά σε αεροδρόμιο του Παρισιού και έρχεται τακτικά σε επαφή με ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον «ασθενή μηδέν» στη Γαλλία

Αναλυτικά ο κ. Τσιόδρας για το θέμα σημείωσε:

«Σε μια πολύ πρόσφατη δημοσίευση, ένα γαλλικό νοσοκομείο που επανέλεγξε παλαιά δείγματα από 24 ασθενείς με πνευμονία, τα οποία ήταν αρνητικά για γρίπη και άλλους ιούς του αναπνευστικού, διαπιστώθηκε η παρουσία δείγματος θετικού για το νέο κορονοϊό από τις 27 Δεκεμβρίου 2019, περίπου ένα μήνα πριν καταγραφεί και επιβεβαιωθεί το πρώτο περιστατικό στη Γαλλία. Ο 42χρονος ασθενής, μόνιμος κάτοικος Γαλλίας επί έτη, χωρίς πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό, μόλυνε το οικογενειακό του περιβάλλον.

Ένα άτομο από το οικογενειακό του περιβάλλον είχε στενή επαφή με άτομα κινέζικης καταγωγής που δούλευαν στην περιοχή. Καταλαβαίνετε πως σποραδικά περιστατικά μπορεί να διαφέρουν από ένα επιδημικό κύμα και κάποια από αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αλυσίδες μετάδοσης που «έσβησαν». Αλλά αυτή η ιστορία υποδεικνύει πως σιωπηλές επιδημίες μπορεί να εξαπλώνονται για εβδομάδες πριν προλάβουν να ελεγχθούν σε κάποιες χώρες του κόσμου. Οι συνάδελφοι Γάλλοι επιστήμονες πραγματοποιούν γονιδιακό έλεγχο, για να δουν αν το περιστατικό αυτό σχετιζόταν με τη μετέπειτα εξάπλωση του ιού στη Γαλλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως παρόμοια περιστατικά αναμένεται να βρεθούν και σε άλλες χώρες και η διερεύνησή τους με μοντέρνα εργαλεία μοριακής επιδημιολογίας, τα οποία έχει και η χώρα μας, θα μας δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση σχετικά με την πορεία της πανδημίας στον κόσμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα