Επανέρχεται η διάταξη για απαλλαγή κυρώσεων σε εταιρείες που υποβάλλουν πλαστά τιμολόγια

Επανέρχεται από το «παράθυρο» η διάταξη για απαλλαγή των κυρώσεων στις εταιρείες που υποβάλλουν πλαστά τιμολόγια μέσω του νομοσχέδιου για την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα και την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.

Η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να περάσει από την Βουλή την ίδια διάταξη και τον Νοέμβριο του 2016, ομως τότε είχε αναγκαστεί να την αποσύρει ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Η επίμαχη διάταξη επανέρχεται
τώρα, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο κι εντάσσεται στο άρθρο 40. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 40 σημειώνεται πως οι κυρώσεις δεν εφαρμόζονται αν «υποβληθούν μη νόμιμα παραστατικά δαπανών των οποίων η αξία δεν υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ και η ενίσχυση που αφορά στην μη νόμιμη αξία αυτών δεν υπερβαίνει το 10% επί της συνολικής ενισχύσεις που αφορά στο επενδυτικό σχέδιο. Τα παραστατικά αυτά κατά το μέρος της μη νόμιμης αξίας τους δεν πιστοποιούνται για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου. Η ρύθμιση αυτή δεν καταλαμβάνει περιπτώσεις πλαστών παραστατικών η στοιχείων αν κατά το χρονικό κατά το χρόνο διαπιστώσεις των παραβάσεων η ενίσχυση έχει καταβληθεί το ποσό ενισχύσεις που αντιστοιχεί στο διπλάσιο της μη νόμιμης αξίας των σχετικών παραστατικών ανακτάται. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 40 σημειώνεται ότι δεν εφαρμόζονται κυρώσεις αν «τα ψεύδη, παραπλανητικά, ή αποσιωπηθεντα στοιχεία αφορούν στην κάλυψη της ίδιας συμμετοχής εφόσον κατά την περίοδο υλοποίησης της επένδυσης καλύφθηκε νόμιμα ίδια συμμετοχή και τεκμηριώνει την δυνατότητα ολοκλήρωσης της επένδυσης». «Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται είτε η μερική παρακράτηση είτε η μερικοί επιστροφή της ενίσχυσης το ύψος της οποίας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 10% της εγκριθείσας ενίσχυσης». Από την ΔΗΣΥ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει την επίμαχη διάταξη. «Για δεύτερη φορά επιχειρείται να βάλετε αυτή τη διάταξη το νομοσχέδιο» είπε χαρακτηριστικά καλώντας τον υπουργό να «καταθέσει» τον κατάλογο με τους επενδυτές που έχουν πλαστά τιμολόγια και θέλει να τους βοηθήσει.Και η ΝΔ τάχθηκε κατά του επίμαχου άρθρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα