Η αναγέννηση της ελληνικής μόδας

12:01 10/4/2019 - Πηγή: In.gr

«Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός… σμίγοντας θύμηση και επιθυμία….». Η «Ερημη Χώρα» του Τ.Σ. Ελιοτ κάθε άνοιξη, με διαφορετική αιτία, στροβιλίζει την ποιητικότητά της σε σημεία της πόλης. Τα πρώτα εικοσιτετράωρα της άνοιξης οι πόθοι για πολυτέλεια, που τα τελευταία χρόνια είχαν αναδιπλωθεί μέσα στην ενοχή και την απόγνωση ότι η κατανάλωση ονείρων δεν επιτρέπεται πια εδώ, αναπήδησαν στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι λογαριασμοί χρηστών με μια κάποια επιδραστικότητα γέμισαν με εικόνες και σχόλια θερμής υποδοχής των νέων φαινομένων της μόδας. Η πρόσφατη μνήμη

μας φαίνεται να μπαίνει σε κατάσταση ύπνωσης, για να μη γίνεται σπατάλη ενέργειας για υπολογισμούς που δεν επαληθεύουν την αυθεντικότητα της εικόνας.

Η ολοκάθαρη, λαμπερή, διεθνών προδιαγραφών πολυτέλεια που αναδίνει το νέο ξενοδοχειακό τοπόσημο Four Seasons Athens στον Λαιμό της Βουλιαγμένης καταπίνει το υπόδειγμα μιας ανοιχτής για όλους αρχιτεκτονικής στη διαμόρφωση της παραλίας της Βουλιαγμένης του ’60. Οι πρώτοι επισκέπτες σηκώνουν ποτήρια με σαμπάνια κοιτάζοντας προς το φως που έρχεται από τη θάλασσα και εύχονται μεταξύ τους επιστροφή στην ευζωία.

Σε έναν τέτοιο περίγυρο ευφρόσυνης και αρμονικής συνύπαρξης οι παραθεριστές του αττικού τοπίου φαντάζονται και την γκαρνταρόμπα τους να συνδυάζεται με το λούστρο, το μέταλλο, το μάρμαρο και τα ακριβά συστατικά της γαστρονομικής απόλαυσης. Η εμφάνισή τους στα σόου των ελλήνων δημιουργών που διοργανώνει η Athens Xclusive Designers Week στο Περιστύλιο του Ζαππείου και στους γύρω εξωτερικούς χώρους δείχνει να συμπληρώνει αυτή την επιθυμία ανανέωσης της εικόνας του εαυτού με ρούχα. Και την εξίσου έντονη ανάγκη απόδρασης από την ορθολογιστική συμπεριφορά. Ο συνυπολογισμός επιθυμιών και επιδείξεων των συλλογών μετράνε την ικανοποιητική ταύτιση των δύο μερών. Οι θεατές απολαμβάνουν να υφίστανται τη διαδικασία της έκθεσής τους σε αυτή την εκδήλωση μόδας και οι σχεδιαστές που συμμετέχουν εκεί παρουσιάζουν προτάσεις μιας άλλης ζωής που φαίνεται να βρίσκει αποδέκτες.

Ολα θαυμάσια λοιπόν για τη συλλογή των MIRO, οι οποίοι κατέβηκαν στην οδό Πειραιώς σε έναν χώρο της Σχολής Καλών Τεχνών για να συνδέσουν τη δουλειά τους με την εξτραβαγκάντζα μιας καλλιτεχνικής έκφρασης.

Εξαιρετικός και ο Βασίλης Ζούλιας με τον Περικλή Κονδυλάτο στην προσφορά απατηλών στιγμών ματαιοδοξίας με τη συλλογή του Maison Zoulias.

Η φετινή Athens Xclusive Designers Week είχε περισσότερο ενδιαφέρον χάρη στους νεοεισερχόμενους σχεδιαστές και δημιουργούς Αντωνία Δημοπούλου, Μύρια Οικονόμου, Αλέξανδρο Κάππα, οι οποίοι αναζητούν τη θέση τους στην ελληνική μόδα συμμετέχοντας στον διαγωνισμό ανάδειξής τους. Και σε σχεδιαστές όπως η Μυρτώ Δραμουντάνη και ο Γιώργος Μιχούδης, οι οποίοι βλέπουν το ρούχο ως έρευνα της φόρμας και του ντιζάιν. Εστω και με μια πειραματική αδεξιότητα αλλά με αίσθηση αποτύπωσης του πραγματικού χρόνου, οι συλλογές των αποφοίτων της ΑΚΤΟ προκάλεσαν ένα ξάφνιασμα του βλέμματος. Σαν μια προϋπόθεση εξέλιξης και συνέχειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα