«Επανάσταση» σε Zara και H&M με τα μεταχειρισμένα ρούχα

Μια καινοτόμα ιδέα, που λανσάρει η εταιρεία με τα γνωστά ρούχα (και όχι μόνο) Zara, αναμένεται σύντομα να γίνει πράξη και στην Ελλάδα.

Η ισπανική πολυεθνική Inditex θέλει να «συστήσει» στο καταναλωτικό κοινό το Zara Pre Owned. Η Inditex

ξεκίνησε μια νέα «περιπέτεια» στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του 2022: ο ισπανικός γίγαντας της μόδας εισήγαγε το Zara Pre Owned, όπου οι πελάτες μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν μεταχειρισμένα ρούχα. Πλέον, η εταιρεία στοχεύει να εφαρμόσει αυτήν την ιδέα σε όλο τον κόσμο.

Στις 3 Νοεμβρίου 2022, ο διευθυντής της Inditex, Óscar García Maceiras, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαινιάσει τη νέα πλατφόρμα Zara Pre Owned. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, οι πελάτες της Zara θα μπορούν να αγοράζουν αλλά και να πωλούν τα μεταχειρισμένα είδη τους.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Zara Pre Owned, όπως αναφέρει το inspain.news, εφαρμόστηκε πιλοτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία θέλει να δει πόσο επιτυχημένο είναι αυτό και πώς η ιδέα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η Inditex. Το Zara Pre Owned είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο στον ιστότοπο και την εφαρμογή της Zara.

Όμως, η νέα στρατηγική της εταιρείας εντάσσεται στο πλαίσιο της βιώσιμης προσέγγισης, με την οποία η Zara ελπίζει να αποτελέσει παράδειγμα για μια κυκλική οικονομία. Η Inditex δήλωσε ότι η ιδέα θα δοκιμαστεί και σε άλλες αγορές προτού επεκταθεί στην Ισπανία.

Απαραίτητη η αγορά μεταχειρισμένων ειδών

Η αγορά και η πώληση μεταχειρισμένων ρούχων θεωρείται μια (δυνητικά) πολύ επιτυχημένη στρατηγική βιωσιμότητας. Επιπλέον, είναι επίσης απαραίτητο να αξιοποιηθεί μια νέα θέση στην αγορά, καθώς ο αριθμός των καταναλωτών συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο.

Το 2022 πραγματοποιήθηκε έρευνα αγοράς από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων μάρκετινγκ και επικοινωνίας Samy Alliance. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, το 2030 ο όγκος των πωλήσεων μεταχειρισμένων ενδυμάτων θα διπλασιαστεί σε σχέση με το fast-fashion.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η H&M

Ο όμιλος H&M και η Remondis έχουν ιδρύσει μαζί μια εταιρεία για τη συλλογή, διαλογή και πώληση μεταχειρισμένων και ανεπιθύμητων ενδυμάτων και υφασμάτων. Η εταιρεία, με την ονομασία «Looper Textile Co», έχει ως στόχο να γίνει ο προτιμώμενος πάροχος πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην επαναπώληση και την ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Η εταιρεία θα αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και στοχεύει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής περίπου 40 εκατομμυρίων ενδυμάτων μέχρι το τέλος του 2023, όπως αναφέρει το theindustry.fashion.

Η Emily Bolon, διευθύνουσα σύμβουλος της Looper Textile Co., σχολίασε: «Σήμερα, λιγότερο από το 40% των μεταχειρισμένων ρούχων συλλέγεται στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, το 60% των μετά την κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων καταλήγει απευθείας στα απορρίμματα. Με τη δημιουργία υποδομών και λύσεων για τη συλλογή και τη διαλογή, ελπίζουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργοποίηση της κυκλικότητας, ελαχιστοποιώντας έτσι τον αντίκτυπο σε CO² και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των πόρων».

Το πρόγραμμα Garment Collecting

Το πρόγραμμα συλλογής ενδυμάτων Garment Collecting ξεκίνησε το 2013. Η H&M διαθέτει κουτιά ανακύκλωσης σε καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Λειτουργεί ως εξής:

1. Πηγαίνετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητα ρούχα ή υφάσματα, οποιασδήποτε μάρκας και σε οποιαδήποτε κατάσταση, σε ένα από τα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας.

2. Παραδώστε τη σακούλα με τα παλιά ρούχα στο ταμείο και λάβετε ένα κουπόνι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την επόμενη αγορά σας.

Αφού αφήσετε τα πρώην αγαπημένα σας ρούχα σε ένα από τα κουτιά συλλογής ρούχων, αναλαμβάνει ο αρμόδιος υπάλληλος. Αδειάζει τα κουτιά και ταξινομεί το περιεχόμενο σε τρεις κατηγορίες:

- Rewear: Τα ρούχα που φοριούνται διατίθενται στην αγορά ως μεταχειρισμένα ρούχα.

- Επαναχρησιμοποίηση: Εάν τα ρούχα ή τα υφάσματα δεν είναι κατάλληλα για επαναφορά, μετατρέπονται σε άλλα προϊόντα, όπως συλλογές remake ή πανιά καθαρισμού.

- Ανακύκλωση: Όλα τα υπόλοιπα ρούχα και υφάσματα τεμαχίζονται σε υφαντικές ίνες και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, για παράδειγμα, μονωτικών υλικών.

#ΡΟΥΧΑ #H&M #ZARA #ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ #ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Επανάσταση, Zara,epanastasi, Zara