Επαναρυθμίζεται το ρολόι της «κρίσης»: Πόσο κοντά βρισκόμαστε στο «τέλος» του κόσμου

Το Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων θα ανακοινώσει στις 10:00 π.μ. (1500 GMT) αν θα αλλάξει η ώρα του συμβολικού ρολογιού.

Το «Ρολόι της Ημέρας της Κρίσεως», το οποίο αντιπροσωπεύει την κρίση κορυφαίων ειδικών της επιστήμης και της ασφάλειας σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη ύπαρξη, πρόκειται να επικαιροποιηθεί την Τρίτη με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλες κρίσεις, σύμφωνα με το thelocalreport.

« Πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στο Τέλος του Κόσμου;»

Οι επιστήμονες θα αποκαλύψουν την Τρίτη πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στον

Αρμαγεδδώνα με την τελευταία έκδοση του "Ρολογιού της Κρίσεως".

Τα τελευταία 75 χρόνια, το Bulletin of the Atomic Scientists, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης που αποτελείται από παγκόσμιους ηγέτες και νομπελίστες, ανακοινώνει πόσο κοντά πιστεύει ότι ο κόσμος βρίσκεται στην κατάρρευση λόγω πυρηνικού πολέμου, κλιματικής αλλαγής και, πιο πρόσφατα, της πανδημίας COVID-19.

"Είναι μια μεταφορά, μια υπενθύμιση των κινδύνων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε στον πλανήτη", ανέφερε στην ιστοσελίδα του το Δελτίο, το οποίο δημιούργησε το ρολόι, κάνοντας επίσης λόγο για "ένα σχέδιο που προειδοποιεί το κοινό για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην καταστροφή του κόσμου μας με επικίνδυνες τεχνολογίες δικής μας κατασκευής".

Η ανακοίνωση της Τρίτης θα είναι η πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να μετακινήσει το ρολόι πιο κοντά στο τέλος

"Κάθε χρόνο, το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin εξετάζει την ευπάθεια του κόσμου στην καταστροφή από ανθρωπογενείς απειλές", δήλωσε στο ABC News η Rachel Bronson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Bulletin of the Atomic Scientists.

«Φέτος, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο και σε πολλά ζητήματα είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτή την εξέταση».

Ξεκινώντας το 1947, οι επιστήμονες θέλησαν να αναδείξουν στο κοινό την πιθανότητα καταστροφής που αφορούσε την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με το Δελτίο, λέγοντας ότι "ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα προερχόταν από τα πυρηνικά όπλα" εκείνη την εποχή.

Το ρολόι δείχνει πόσος χρόνος απομένει μέχρι τα μεσάνυχτα, τη θεωρητική ημέρα της καταστροφής

Κατά την έναρξή του, το Bulletin of the Atomic Scientists έθεσε το "Ρολόι της Ημέρας της Καταστροφής" στα επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, επειδή η καλλιτέχνης Martyl Langsdorf, η οποία σχεδίασε το ρολόι που εμφανίστηκε στην έκδοση του περιοδικού τον Ιούνιο του 1947, είπε ότι "φαινόταν καλό" στα μάτια της, αναφέρει η οργάνωση.

Σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, το πιο κοντινό που έχει βρεθεί ποτέ ο κόσμος στην καταστροφή

Πριν από το 2020, το πιο κοντινό σημείο που ο δείκτης ήταν τοποθετημένος στα μεσάνυχτα ήταν δύο λεπτά.

Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Δελτίο κράτησε το ρολόι στα 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, λέγοντας ότι οι απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν το ΝΑΤΟ παρέμβει για να βοηθήσει την Ουκρανία "είναι αυτό με το οποίο μοιάζουν τα 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα".

Τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν απηύθυνε μια ελάχιστα συγκεκαλυμμένη απειλή ότι η Ρωσία θα καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων στον αγώνα της κατά της Ουκρανίας μετά από αρκετές αποτυχίες.

Το ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στην Ουκρανία έχει δεχθεί επανειλημμένα πυρά από τότε που το ανέλαβε η Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Το πιο μακρινό σημείο που έχει βρεθεί ποτέ το ρολόι από τα μεσάνυχτα ήταν 17 λεπτά το 1991, αφού ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακοίνωσαν αμφότεροι μειώσεις στα πυρηνικά οπλοστάσια των χωρών τους.

#ΕΠΙΣΤΗΜΗ #ΡΟΛΟΙ #ΤΕΛΟΣ_ΤΟΥ_ΚΟΣΜΟΥ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ_ΑΛΛΑΓΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα