Ενστάσεις ΟΤΟΕ για τις εργασιακές αλλαγές - Επιστολή στον Βρούτση

Τις προτάσεις και τις αντιρρήσεις της κατέθεσε χθες η ΟΤΟΕ σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τις εργασιακές αλλαγές που προωθούνται. 

Ειδικότερα, η ΟΤΟΕ τονίζει ότι σε ό,τι αφορά την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να ισχυρισθούν ότι εμπίπτουν στα κατ’ αρχήν χαλαρά κριτήρια του νομοσχεδίου.

Σημειώνει δε, ότι θα έπρεπε, αντίθετα, τα κριτήρια αυτά να

τύχουν εξαρχής μιας αυστηρής και περιοριστικής εξειδίκευσης και να μην αφεθούν στην ευχέρεια μιας Υπουργικής Απόφασης. Σε διαφορετική περίπτωση, η υιοθέτηση των προτεινόμενων εξαιρέσεων, που τελικά λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα συρροής και επέκτασης των ΣΣΕ, θα γίνει κανόνας και οι ισχύοντες μέχρι σήμερα εργασιακοί κανόνες, εξαίρεση.

Επίσης τονίζει ότι "σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με κατακερματισμένες παραγωγικές δομές και εξαιρετικά αρρύθμιστες αγορές εργασίας στους περισσότερους κλάδους, είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει επέκταση μιας κλαδικής ΣΣΕ με το κριτήριο του 51%. 

Για τη διευκόλυνση της επέκτασης, την κοινωνικά αναγκαία προαγωγή του κοινωνικού διαλόγου σε κλαδικό επίπεδο και την ενίσχυση της ρυθμιστικής εμβέλειας των ΣΣΕ, η πλειοψηφία της «Επιτροπής Σοφών» για τις βέλτιστες εργασιακές πρακτικές συνιστούσε την υιοθέτηση και εναλλακτικών ποιοτικών κριτηρίων δημοσίου συμφέροντος".

Keywords
Τυχαία Θέματα