Εμβόλιο AstraZeneca: Σε ποιες ηλικίες χορηγείται στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο

Παρά τη σύσταση του EMA να μην μπουν ηλικιακοί περιορισμοί για τα άτομά που θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca, αρκετές χώρες της Ε.Ε. κάνουν τροποποιήσεις. Οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη έχουν δηλώσει ότι φαίνεται όλο και πιο πιθανό τα αρκετά σπάνια επεισόδια θρόμβων του αίματος να συνδέονται με το εμβόλιο AstraZeneca.

Ωστόσο, τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) όσο και ο Ρυθμιστικός Οργανισμός

Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισαν ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών βλαβών του.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όταν είχαν χορηγηθεί λίγο περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, 79 άτομα είχαν υποστεί σπάνιους θρόμβους αίματος και 19 είχαν πεθάνει. 13 γυναίκες και 6 άνδρες.

Έντεκα από τους θανάτους ήταν σε άτομα κάτω των 50 ετών και τρία κάτω των 30 ετών. Και οι 79 περιπτώσεις εμφανίστηκαν μετά από μια πρώτη δόση του εμβολίου. Μέχρι το ίδιο σημείο, τα εμβόλια COVID-19 εκτιμάται ότι έχουν σώσει περίπου 6.000 ζωές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο EMA και ο MHRA έχουν επεκτείνει τις συμβουλές τους σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, σημειώνοντας ότι οι σπάνιοι θρόμβοι αίματος σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και έτσι να προσέχουν για σχετικά συμπτώματα όπως συνεχείς πονοκεφάλους ή μώλωπες σε διαφορετικά σημεία από το σημείο της ένεσης.

Είναι σημαντικό ότι κανένας οργανισμός δεν θα μπορούσε να εντοπίσει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου – όπως το φύλο ή η ηλικία – από τα δεδομένα τους και, ως εκ τούτου, δεν συνέστησε συγκεκριμένα μέτρα, όπως περιορισμούς ηλικίας.

Οι χώρες αλλάζουν τις οδηγίες τους για το εμβόλιο της AstraZeneca

Παρά τις συστάσεις από τον EMA , πολλές χώρες έχουν τροποποιήσει τις οδηγίες αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες που πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Μεικτή Επιτροπή Εμβολίων και Ανοσοποίησης (JCVI) ζύγισε τους κινδύνους και τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca για διάφορες ηλικιακές ομάδες. Έκανε μια ανεξάρτητη σύσταση ότι θα ήταν προτιμότερο να προσφέρει ένα εναλλακτικό εμβόλιο στους κάτω των 30 ετών, δεδομένου ότι ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας από COVID-19, όπως η εισαγωγή στην εντατική περίθαλψη, είναι χαμηλός όταν ο επιπολασμός του κοροναϊού είναι σχετικά χαμηλός.

Ο EMA σημείωσε ότι τα κράτη της ΕΕ πρέπει τώρα να λάβουν τις δικές τους ανεξάρτητες αποφάσεις σχετικά με τη χρήση του εμβολίου, με βάση το τοπικό καθεστώς COVID-19. Πολλοί, όμως, είχαν ήδη εισαγάγει αρκετά σημαντικούς προληπτικούς περιορισμούς στο εμβόλιο εν αναμονή της αξιολόγησης του EMA, περιορίζοντας τη χρήση του αυστηρά στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, η χρήση του εμβολίου AstraZeneca διακόπηκε εντελώς πριν από την ανακοίνωση του EMA.

Δεδομένης της άποψης του EMA ότι δεν απαιτούνται περιορισμοί ηλικίας, θα μπορούσε να αναμένεται ότι αυτοί οι περιορισμοί ηλικίας θα χαλαρώσουν τώρα για να διευρύνουν την πιθανή κάλυψη του εμβολίου. Ασφαλώς, ο υψηλός επιπολασμός της COVID-19 σε πολλά κράτη της ΕΕ, καθώς και η αργή ανάπτυξη εμβολίων από την ήπειρο σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται να κάνουν μια λιγότερο αυστηρή κρίση, παρόμοια με αυτή του JCVI, πιο επιτακτική.

Ωστόσο, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το Βέλγιο και η Γαλλία αποφάσισε να δώσει το εμβόλιο στους άνω των 55, η Ιταλία μόνο στους άνω των 60 ετών, η Φινλανδία και η Σουηδία στους άνω των 65.

Επιπλέον, η Γερμανία έχει καταφύγει στην ανάμειξη εμβολίων για να αποφύγει τη χορήγηση δεύτερων δόσεων εμβολίου AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άτομα που δεν εμφάνισαν τους σπάνιους θρόμβους αίματος μετά την πρώτη δόση βρίσκονται σε κίνδυνο μετά τη δεύτερη.

Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Ειδικότερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ότι στις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca περιλαμβάνονται τα πολύ σπάνια περιστατικά θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια.

Όπως ανακοίνωσε χθες (8/4) η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, «αναμένουμε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα, το αργότερο μέχρι αύριο, για να υπάρξουν περαιτέρω τοποθετήσεις».

Σύμφωνα με την ίδια δε, η ανακοίνωση του EMA ήταν σαφής πως τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τις τυχόν παρενέργειες.

Οι αποφάσεις χωρών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Αυστραλία: Θα συνεχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού με τον πυροβολισμό παρά το κρούσμα πήξης του αίματος που αναφέρθηκε στις 2 Απριλίου, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας στις 3 Απριλίου.

Αυστρία: Επανεκκίνησε τη χορήγηση του.

Βουλγαρία: Επανεκκίνησε τους εμβολιασμούς από τις 19 Μαρτίου.

Κύπρος: Επανεκκίνησε τους εμβολιασμούς στις 19 Μαρτίου.

Καναδάς: Σταμάτησε να προσφέρει εμβόλιο σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών και προχωράει μια νέα ανάλυση των οφελών και των κινδύνων της εμβολίουμε βάση την ηλικία και το φύλο.

Γαλλία: Εγκρίθηκε η συνέχιση της χρήσης του εμβολίου στις 19 Μαρτίου, αλλά είπε ότι πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω.

Φινλανδία: Επανεκκίνησε το εμβόλιο AstraZeneca από τις 29 Μαρτίου, αλλά θα το δώσει μόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Γεωργία: Έχει περιορίσει τη χρήση του εμβολίου μετά το θάνατο μιας νοσοκόμας από αναφυλακτικό σοκ και οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν μόνο σε πλήρη ιατρικά κέντρα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS στις 19 Μαρτίου.

Γερμανία: Από τις 31 Μαρτίου, η Γερμανία περιόρισε τη χρήση του εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ομάδες υψηλής προτεραιότητας, μετά από περαιτέρω αναφορές για σπάνια διαταραχή του αίματος του εγκεφάλου. Την 1η Απριλίου, η επιτροπή εμβολίων της Γερμανίας συνέστησε ότι τα άτομα κάτω των 60 ετών που είχαν μια πρώτη δόση του εμβολίου astraZeneca θα πρέπει να λάβουν ένα διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη δόση τους.

Ισλανδία: Επανεκκίνησε τη χορήγηση στις 25 Μαρτίου μετά την αναστολή του στις 11 Μαρτίου.

Ινδονησία: Επανεκκίνησε χρησιμοποιώντας το εμβόλιο στις 22 Μαρτίου, αλλά προειδοποίησε κατά της χρήσης του εμβολίου σε άτομα με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Ιρλανδία: Επανεκκίνησε τη χορήγηση μετά τη σύσταση του EMA.

Ιταλία: Επανεκκίνησε τη χορήγηση στις 19 Μαρτίου και θα το χορηγούν στους άνω των 60 ετών

Λετονία: Επανεκκίνησε τη χορήγηση από τις 19 Μαρτίου.

Λιθουανία: Επανεκκίνησε τη χορήγηση στις 19 Μαρτίου.

Ολλανδία: Επί του παρόντος χρησιμοποιεί το εμβόλιο μόνο για τους άνω των 60 ετών.

Βόρεια Μακεδονια: Ο υπουργός Υγείας Βένκο Φιλίπτσε δήλωσε στις 31 Μαρτίου ότι τα εμβόλια της ΑstraZeneca θα περιοριστούν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ως προληπτικό μέτρο.

Ρουμανία: Επανεκκίνησε η χορήγηση μετά την αξιολόγηση του EMA μετά την προσωρινή διακοπή του εμβολιασμού ατόμων με μία παρτίδα του εμβολίου στις 11 Μαρτίου.

Νότια Κορέα: Ο Πρόεδρος Μουν Τζε-ιν έλαβε το εμβόλιο στις 23 Μαρτίου εν όψει ταξιδιού στο εξωτερικό, καθώς η χώρα εμβολιάζει ηλικιωμένους πολίτες και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Ισπανία: Η Ισπανία δήλωσε στις 30 Μαρτίου ότι θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο για άτομα ηλικίας 55-65 ετών και μια ημέρα αργότερα δήλωσε ότι θα επεκτείνει τον εμβολιασμό σε βασικούς εργαζόμενους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σουηδία: Επανεκκίνησε τη χρήση του εμβολίου στις 25 Μαρτίου για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, αλλά ισχύουν περιορισμοί για σουηδούς κάτω των 65 ετών.

Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε τη χρήση στις 15 Μαρτίου, με τον Πρωθυπουργό Πρέιγουθ Τσαν-ότσα να είναι ο πρώτος που εμβολιάστηκε, μετά την καθυστέρηση της κυκλοφορίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Καμερούν: Δε θα χορηγήσει το εμβόλιο που είχε προγραμματιστεί να λάβει στις 20 Μαρτίου στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος ανταλλαγής εμβολίων COVAX, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Δανία: Θα παρατείνει την αναστολή της χορήγησης κατά τρεις εβδομάδες εν αναμονή περαιτέρω ερευνών μετά τη λήξη της παύσης δύο εβδομάδων στις 25 Μαρτίου. Μια τοπική έρευνα έδειξε ότι ένας στους τρεις Δανούς θα αρνιόταν να κάνει το εμβόλιο.

Νορβηγία: Η Νορβηγία θα καθυστερήσει να αποφασίσει σχετικά με τη χρήση του εμβολίου, με την απόφαση να αναμένεται μέχρι τις 15 Απριλίου.

Πληροφορίες: theconversation, Reuters, News4Health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εμβόλιο AstraZeneca, Ευρώπη,emvolio AstraZeneca, evropi