ΕΚΠΟΙΖΩ: ισχυρά δικαιώματα για τους καταναλωτές, αλλά…

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την αναθεώρηση διαφόρων νομοθετημάτων για την προστασία του καταναλωτή, ανακοίνωσε προτάσεις της που στοχεύουν στην αναβάθμισή τους και στην κάλυψη των κενών που αυτά παρουσίαζαν.

Παρά το ότι, διαχρονικά, η ευρωπαϊκή πολιτική καταναλωτή έχει εξασφαλίσει σημαντικά δικαιώματα που αγγίζουν και βελτιώνουν την καθημερινότητά του, η εφαρμογή τους στα κράτη-μέλη δεν ήταν πλήρης. Πολλές φορές οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων τους σε διάφορες συναλλαγές με τους προμηθευτές.

Το σύνολο των προτάσεων της ΕΕ περιλαμβάνει:

1.

Yψηλότερες κυρώσεις, έως 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών του εμπόρου, για παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον καταναλωτή, που θα έχουν πανευρωπαϊκή ισχύ, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο επιβλήθηκαν.

2. Δυνατότητα συμμετοχής σε συλλογική αγωγή αποζημίωσης μόνο των καταναλωτών που υπέστησαν την ίδια ζημία, από τον ίδιο προμηθευτή, εκπροσωπούμενοι από ένωση καταναλωτών, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις και περιορισμένα. Ειδικότερα,οι καταναλωτές ενός κράτους μέλους θα μπορούν μεν να αποζημιωθούν συλλογικά σε σχετικά απλές περιπτώσεις, αλλά η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται μόνο ως ένα δεύτερο στάδιο μετά από την άσκηση αγωγής παράλειψης παράνομης συμπεριφοράς από τον προμηθευτή και όχι ανεξάρτητα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει χρόνια και ενέχει τον κίνδυνο οι καταναλωτές να χάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία και το ενδιαφέρον για την υπόθεσή τους. Σε διασυνοριακές περιπτώσεις, τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές μπορούν να ενεργήσουν από κοινού ή να εκπροσωπηθούν όλοι μαζί από μία οντότητα. Ωστόσο, σε περίπλοκες περιπτώσεις έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν την συλλογική εκπροσώπηση και αποζημίωση ή όχι.

3. Διορθωτικά μέτρα και ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, όταν θίγονται από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Για παράδειγμα, θα έχουν την δυνατότητα να τερματίσουν τη σύμβαση.

4. Μεγαλύτερες απαιτήσεις διαφάνειας κατά τις online αγορές, σχετικά με την ταυτότητα του προμηθευτή, την εφαρμογή της καταναλωτικής νομοθεσίας, τα προεπιλεγμένα κριτήρια κατάταξης των προϊόντων, όταν κάνουν προσφορές (αυτό δεν το καταλαβαίνω ούτε στο αγγλικό κείμενο) και τις επιπτώσεις στην περίπτωση μη εφαρμογής των απαιτήσεων διαφάνειας.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ συμφωνεί απόλυτα με την πρόταση της Επιτροπής για επιβολή κυρώσεων 4% του κύκλου εργασιών των προμηθευτών. Όμως, στην περίπτωση της συλλογικής αποζημίωσης των καταναλωτών με πανευρωπαϊκή ισχύ, θεωρεί πως είναι μόνο το πρώτο βήμα, αλλά όχι ένα πλήρες σύστημα. Το γεγονός ότι παρέχεται στα κράτη μέλη μεγάλη δυνατότητα για να αποφασίζουν ποιες περιπτώσεις είναι κατάλληλες να συμπεριληφθούν στην διαδικασία συλλογικής αγωγής αποζημίωσης και ποιές όχι, μπορεί να οδηγήσει σε ελάχιστες λύσεις για δύσκολες περιπτώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα