Έκπληξη με την ψήφο των αποδήμων: Κλειδί το ΚΚΕ – Σήμερα τα τηλέφωνα Μητσοτάκη στους αρχηγούς

Την Παρασκευή εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς γιά την ψήφο των αποδήμων, νομοσχέδιο που χρειάζεται 200 ψήφους για να περάσει από την Βουλή.

Εντός της ημέρας αναμένεται να σηκώσουν το τηλέφωνο απο το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και να καλέσουν τους πολιτικούς αρχηγούς σε ξεχωριστές συναντήσεις σε μία προσπάθεια να τους πείσει για την αναγκαιότητα ψήφισης του νόμου για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού. Οι συνεννοήσεις σήμερα

θα γίνουν μεταξύ των γραφείων, ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει ο ίδιος τις κλήσεις.

Μέχρι στιγμής, εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη αλλά και πρόθεση να καταψηφίσει τις διατάξεις που προτείνει η κυβέρνηση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μεταξύ άλλων δεν επιθυμεί να προμετράται η ψήφος τους στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Το κλειδί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika news κρατά το ΚΚΕ το οποίο έχει μεν ακφραστεία αρνητικά σε όσα έχει κάνε γνωστά ως τώρα η κυβέρνηση αλλά συμφωνεί επί της αρχής για το δικαίωμα ψήφου των ομογενών.

Το ΚΙΝΑΛ έχει εκφράσει τις θέσεις του για το θέμα ζητώντας συγκεκριμένες αλλά ουσιαστικές αλλαγές ενώ το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη έχει καταθέσει δική του πρόταση στην οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» μαζί με το «εκλέγειν».
Τα χαρτιά του δεν έχει ανοίξει ο Κ. Βελόπουλος αν και ακτιμάται οτι θα συζητήσει σε βάθος το θέμα καθώς εκτιμά οτι μπορεί και το δικό του κόμμα να έχει οφέλη από τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που θα ασκήσουν , εάν τους δοθεί, το δικαίωμα να ψηφίσουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μελετήσει με τους συνεργάτες του το θέμα αναλυτικά και ιδιαίτερα με τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο ο οποίος και θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε εποικοδομητικές προτάσεις που θα κινούνται εντός του Συνταγματικού ορίου που έχει περιγράψει για το δικαίωμα ψήφου των ομογενών απορρίποντας σε αυτή τη φάση μόνο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμεί να προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Γιά όλες τις άλλες προτάσεις που έχουν ακουστεί από τα κόμματα έχει γίνει σχετική επεξεργασία και δίδεται ιδιαίτερη έμφαση την προσπάθεια να πειστεί το ΚΚΕ και ενδεχομένως να συζητηθούν συγκεκριμένες ανεκτές παρεμβάσεις που τυχόν προκύψουν στη νομοθεσία.

Για να ψηφιστεί ο νόμος χρειάζονται 200 ψήφοι. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ συγκεντρώνουν 101 ψήφους και άρα ο νόμος μπλοκάρει αν θεωρηθεί οτι τα υπόλοιπα κόμματα θα βρουν κοινό τόπο με την κυβέρνηση περισσότερα από αυτά τα δύο και ιδιαίτερα το ΚΚΕ , λόγω της ανυποχώρητης στάσης που τηρεί ως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 15 ψήφοι του ΚΚΕ δεν θεωρείται οτι είναι ακόμα «χαμένες» αν και ο Περισσός έχει δηλώσει την άρνησή του με τις διατάξεις που προτείνονται.
Κάπου εδώ η συζήτηση αρχίζει να παίρνει τεράστιο ενδιαφέρον. Πολιτικοί κύκλοι συζητούν την πιθανότητα στο «παιχνίδι» να μπει και η ονοματολογία για ένα άλλο μεγάλο θέμα , την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας , και να αναζητηθεί ενδεχομένως και εφόσον υπάρξει έδαφος εμβληματικό πρόσωπο από την αριστερά για να υπάρξει κοινή συνισταμένη σε θέματα που τοποθετούνται στο θεσμικό φάσμα που ο πρωθυπουργός επιθυμεί ευρύτερες συναινέσεις.

Μία πρώτη γεύση για όλα αυτά θα έχει ο Κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή που εκτός απροόπτου θα γίνουν οι συναντήσεις του με τους αρχηγούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα