Εκλογές Τουρκία: Το... αουτσάιντερ που έγινε φαβορί, το πλεονέκτημα του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν εμφανίζεται σε ισχυρή θέση ενόψει του δεύτερου γύρου, όπως εκτιμούν αναλυτές - Πώς ο 69χρονος πρόεδρος του AKP έγινε και πάλι φαβορί

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από τις εκλογές και τον εμφάνιζαν

πίσω από τον Κιλιτσντάρογλου, και πλέον βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να κερδίσει μια τρίτη θητεία στην προεδρία.

Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, δεν κέρδισε τις εκλογές από τον πρώτο γύρο. Με ποσοστό 49,4% των ψήφων, δεν έφτασε το 50% που απαιτείται για την απόλυτη νίκη. Ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήρθε στη δεύτερη θέση με 45%, ενώ σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων του έδιναν προβάδισμα. Συνεπώς, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας στο εσωτερικό, αλλά και την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής αυτής της περιφερειακής δύναμης των 85 εκατομμυρίων κατοίκων, ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς της συμμάχους και με τη Ρωσία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Lemonde.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός πάει σε δεύτερο γύρο στις εκλογές με διαφορά 2,5 εκατ. ψήφους από την αντιπολίτευση, διαμηνύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμά του στο Twitter μετά τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών. «Οι εκλογές της 14ης Μαΐου, μια από τις εκλογές με την υψηλότερη συμμετοχή στην ιστορία μας, διεξήχθησαν σε ένα εορταστικό κλίμα που αρμόζει στη δημοκρατία μας, με την προνοητικότητα του αγαπημένου μας έθνους.

»Το έθνος μας, παρά τους πολιτικούς μηχανισμούς από το Καντίλ της Πενσιλβάνιας (σ.σ Φετουλάχ Γκιουλέν) τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και τα εξώφυλλα ξένων περιοδικών, έχει διεκδικήσει την ελεύθερη βούλησή τoυ. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, νικητής των εκλογών της 14ης Μαΐου ήταν η τουρκική δημοκρατία και το τουρκικό έθνος με 85 εκατομμύρια άτομα».

Με πλεονέκτημα πάει ο Ερντογάν στον β’ γύρο

Παρά το γεγονός πως είναι πρώτος, ο Ερντογάν θα κληθεί για πρώτη φορά να διεκδικήσει την επανεκλογή του σε δεύτερο γύρο και οι πολιτικοί αναλυτές παραθέτουν τις εκτιμήσεις τους για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος μέχρι την επόμενη κάλπη.

«Έχει σαφές ψυχολογικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης και πιθανότατα θα ρίξει το βάρος της προεκλογικής του καμπάνιας τις επόμενες δύο εβδομάδες στην εθνική ασφάλεια» σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Wolfango Piccoli.

«Ο Ερντογάν διατήρησε τη βάση των οπαδών του στην καρδιά της Ανατολίας και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ενώ κατέγραψε εξαιρετικά ποσοστά στις σεισμόπληκτες περιοχές. Κάποιοι εκπλήσσονται αλλά προφανώς έκανε ακριβώς αυτό που περίμεναν από αυτόν και υπόσχεται ακόμα περισσότερα μετά τις εκλογές» προσθέτει ο αναλυτής Ali Carkoglu στο Al Jazeera.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι αυτό που δεν κατάφερε η αντιπολίτευση είναι να βρει υποστήριξη στην «καρδιά» της Τουρκίας. «Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης κατάφερε να διατηρήσει χωρίς δυσκολία το 10-11% των ψήφων, ενώ το IYI, σημαντικός εταίρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά τους υποστηρικτές του» εξηγεί. Σύμφωνα με όσα γράφονται και αναφέρονται σε διεθνή μέσα, ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται πλέον φαβορί για τη νίκη με βάση τα χθεσινα αποτελέσματα.

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, οι Financial Times γράφουν ότι αντί να βάλει τέλος στη διακυβέρνηση Ερντογάν η εκλογική διαδικασία έχει προκαλέσει περισυλλογή στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. «Αυτό που επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα είναι η έκταση στην οποία η τουρκική κοινωνία έχει πολωθεί, 100 χρόνια μετά από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ» σχολιάζει το BBC.

«Σεβασμός»

Μέχρι προχθές Κυριακή η αντιπολίτευση, ετερόκλιτη συμμαχία έξι παρατάξεων υπό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό, το ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας) έλεγε πως σκοπός της ήταν να «τελειώσει» τον κ. Ερντογάν «στον πρώτο γύρο».

Χθες το απόγευμα, αντιπρόεδρος του κόμματος αναγνώρισε πως οι «περίπου 300 κάλπες από το εξωτερικό» τα ψηφοδέλτια στις οποίες έμενε να καταμετρηθούν «δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα», διαβεβαιώνοντας πάντως «θα κερδίσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο».

Παρά το ότι η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα που ανακοινώνονταν το βράδυ της Κυριακής, οι παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ έκριναν πως οι εκλογές προσέφεραν αληθινή επιλογή στους Τούρκους. Και αυτό παρά το «αδικαιολόγητο πλεονέκτημα» που έδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ στον αρχηγό του κράτους. Οι δύο υποψήφιοι διαβεβαιώνουν πως είναι διατεθειμένοι να αναμετρηθούν εκ νέου σε ντιμπέιτ και ότι θα επιδείξουν «σεβασμό» στην ετυμηγορία της κάλπης.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα