Εκλογές Τουρκία: Ποιο κόμμα κερδίζει σε έδρες, ερωτηματικά για τις ψήφους του Ογάν

Την Κυριακή 14 Μαΐου έγιναν οι εκλογές στην Τουρκία, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής των εκλογών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τουρκικών βουλευτικών εκλογών, στις 14 Μαΐου, νικητή «έβγαλαν» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 49,5%, ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι έλαβαν ο μεν Κιλιτσντάρογλου 44,89%, ο δε Σινάν Ογάν 5,17%.

Ο αποσυρθείς από την κούρσα Μουαρέμ Ιντζέ έλαβε 0,44%.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι, ωστόσο, καλούνται να ψηφίσουν και στις επαναληπτικές στις 28 Μαΐου, μιας και θα υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Κάτι που προκύπτει εξαιτίας του ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν «άγγιξε» το 50%.

Πως σχηματίστηκαν οι έδρες στο κοινοβούλιο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι έδρες των κομμάτων έχουν ως εξής:

Η Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, (ΑΚP) συγκέντρωσε 322 έδρες έναντι 212 εδρών για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τη Συμμαχία του Έθνους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκέντρωσε 266 ψήφους, ενώ το Κόμμα Εθνικού Κινήματος, που συμμαχεί με το κυβερνών κόμμα, συγκέντρωσε 51 έδρες και το Κόμμα της Ευτυχίας 5 έδρες. Στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε 168 ψήφους, ενώ το Καλό Κόμμα πήρε 44 έδρες. Στη Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας, εν τω μεταξύ, το Κόμμα των Πρασίνων και το Αριστερό Μέλλον πήραν 62 έδρες και το Εργατικό Κόμμα 4 έδρες.

Σύμφωνα με τον νέο τουρκικό εκλογικό νόμο, αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα κερδίσει 269 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 600 εδρών, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θα κερδίσει 170 έδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πολιτικά κόμματα που κατέρχονται ανεξάρτητα και επιθυμούν να αποκτήσουν μια έδρα στο κοινοβούλιο πρέπει να υπερβούν το εκλογικό όριο, το οποίο αντιστοιχεί στο 7% των ψήφων, ενώ αν είναι μέρος μιας συμμαχίας, τότε το σύνολο των ψήφων αυτής της συμμαχίας πρέπει να υπερβεί το ποσοστό του εκλογικού ορίου.

Σημειώνεται πως σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Σινάν Ογάν, του υποψηφίου της συμμαχίας ATA, η οποία ξεκίνησε γύρω στις 17.00.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 1 ώρα. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία δήλωση.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΕΔΡΕΣ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΚΕΜΑΛ_ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα