Εκλογές Τουρκία: Η φωνή των σιωπηλών ψηφοφόρων, τα βασικά ερωτήματα

Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί τρεις μόλις ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την πολιτική πορεία όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του πλανήτη.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις τοποθετούν τον υποψήφιο πρόεδρο της αντιπολίτευσης και ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μπροστά από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, με περισσότερες

πιθανότητες να κερδίσει στον πρώτο γύρο

Υπάρχει ένα παλιρροϊκό κύμα, με μια περισσότερο ή λιγότερο σαφή κατεύθυνση.

Η φωνή των σιωπηλών ψηφοφόρων

Μια νίκη του Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο θα είναι το αποτέλεσμα αυτού του κύματος, Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να συμφωνούν.

Έλλειψη ισορροπίας και ανισότητα πολιτικών εκστρατειών

Ενώ η κυβέρνηση απολαμβάνει απεριόριστες κρατικές παροχές, η αντιπολίτευση διεξάγει εκστρατείες υπό κρατική πίεση.

Υποστηρικτές της κυβέρνησης «συγκεντρώνονται» με ευκολία, ενώ στους «απέναντι» φέρεται να μπαίνει κρατική τρικλοποδιά.

Κατα τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας, ο ζυγαριά Ερντογάν μεταξύ ελπίδας και φόβου φαίνεται να βαραίνει υπέρ του φόβου.

Χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική σαν να πηγαίνει η χώρα σε πόλεμο.

«Υπόσχομαι, η άνοιξη θα έρθει» - «Όλα θα είναι όμορφα»

Ο Κιλιτσντάρογλου, από την άλλη πλευρά, έχει αλλάξει την ισορροπία με την εκστρατεία της αντιπολίτευσης να τείνει υπέρ της ελπίδας. Το σύνθημα «Υπόσχομαι, η άνοιξη θα έρθει» και το προηγούμενο σύνθημα του υποψήφιου αντιπροέδρου της αντιπολίτευσης και δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου «Όλα θα είναι όμορφα» κυριαρχούν στις συγκεντρώσεις.

Τρεις ημέρες, τρεις ερωτήσεις Είναι σαφές ότι στην ατμόσφαιρα «μυρίζει» αβεβαιότητα, αστάθεια και φόβος που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά ορισμένα ερωτήματα, σύμφωνα με το yetkinreport, πρέπει ακόμη να απαντηθούν:

1. Η επίθεση στη συγκέντρωση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης , Εκρέμ Ιμάμογλου, στο Erzurum προκάλεσε συζήτηση για το ενδεχόμενο περαιτέρω βίαιων προκλήσεων.

Η κατηγορία της κυβέρνησης ότι η αντιπολίτευση είχε «σκηνοθετήσει» την επίθεση, απορρίφθηκε όταν έπειτα από έρευνα αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους κύριους δράστες ήταν ειδικός λοχίας της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού.

Οι επιθέσεις κατά της εκστρατείας της αντιπολίτευσης προσπαθούν να αποτρέψουν τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης από το να ψηφίσουν. Η αντιπολίτευση καλεί τους ψηφοφόρους της σε ειρήνη και να μην απαντήσουν σε αυτές τις επιθέσεις με βία, απαντώντας αντ' αυτού στην κάλπη. Θα υπάρξει αύξηση αυτών των προκλήσεων αυτές τις τρεις τελευταίες ημέρες;

2. Είναι προφανές ότι ορισμένοι ψηφοφόροι του κόμματος IYI εξακολουθούν να διστάζουν να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου. Αυτό οφείλεται στην προπαγάνδα του ΑΚΡ και του MHP που συγχέει την υποστήριξη της Συμμαχίας Εργασίας και Ελευθερίας προς τον Κιλιτσντάρογλου με την υποστήριξη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Αν και αυτή η προπαγάνδα υπονομεύτηκε από την ένταξη του ισλαμιστή Hüda-Par από τον Ερντογάν στη Λαϊκή Συμμαχία, με αποτέλεσμα οι εθνικιστικές ομάδες να πατήσουν φρένο. Πώς θα επηρεάσει αυτή τη διστακτικότητα των ψηφοφόρων η υποστήριξη του Ακσενέρ προς τον Κιλιτσντάρογλου τις τελευταίες τρεις ή ακόμη και τις τελευταίες δύο ημέρες;

3. Η επιρροή των ανεξάρτητων υποψηφίων προέδρων Ιντζέ και Ογάν συνεχίζεται. Οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι ο Ιντζέ συνεχίζει να χάνει ψήφους. Ωστόσο, υπάρχει η εντύπωση ότι ορισμένες από τις ψήφους του πήγαν στον Ογάν.

Ομοίως, κάποιες από τις ψήφους των τουρκο-εθνικιστών που αποσπάστηκαν από το κόμμα IYI φαίνεται ότι πηγαίνουν επίσης στον Ογάν. Για να κερδίσει εύκολα ο Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο, πρέπει οι συνολικές ψήφοι Ογάν και Οντζέ να πέσουν κάτω από το 6%;

Εκλογική ασφάλεια

Αφού το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών για ανταλλαγή δεδομένων, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η χωροφυλακή θα συλλέξουν τα αποτελέσματα των κάλπων. Ωστόσο, αυτό είναι ένα καθήκον που έχει ανατεθεί στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο από το Σύνταγμα.

Η αντιπολίτευση έχει εκφράσει την ανησυχία της ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλοιωθούν κατά τη μεταφορά των σάκων με τις ψήφους, ιδίως στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες, όπου έχει επιρροή το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς, και στις δυτικές επαρχίες, όπου έχει επιρροή το CHP. Ένας από τους λόγους της ανησυχίας της αντιπολίτευσης είναι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Süleyman Soylu ότι θα θεωρούσε «πραξικόπημα» αν ο Κιλιτσντάρογλου κέρδιζε τις εκλογές.

Καθώς εισερχόμαστε στις τρεις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, αυτός είναι ο τέταρτος παράγοντας ή πρόβλημα που μπορεί να προστεθεί στα τρία υπάρχοντα πολιτικά ζητήματα όσον αφορά την ασφάλεια των εκλογών.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ_ΕΚΛΟΓΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα