Εκλογές 2023: Πώς αντιδρούν τα διεθνή ΜΜΕ για τη νίκη Μητσοτάκη

Πρωτοσέλιδο έχει γίνει η «σαρωτική» νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τα αποτελέσματα εκλογών 2023 και στα διεθνή ΜΜΕ.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, βάσει των οποίων εκλέγεται αυτοδύναμος ο

πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τα τελικά αποτελέσματα, οι εκλογές αποτελούν κεντρικό θέμα και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με τα περισσότερα από αυτά να επισημαίνουν τη θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά.

Συγκεκριμένα το πρωτοσέλιδο του BBC αναφέρει:

Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, (ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπόρεσε να ανατρέψει την ήττα των προηγούμενων εκλογών.

Υπήρξε όμως «επιτυχία» για το νεοσύστατο ακροδεξιό κόμμα Σπαρτιάτες, το οποίο επρόκειτο να περάσει το όριο του 3% των ψήφων για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Οι Σπαρτιάτες εμφανίστηκαν ως πολιτική δύναμη μόλις αυτόν τον μήνα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας απαγόρευσε ένα άλλο ακροδεξιό κόμμα, τους Έλληνες, και ο φυλακισμένος ιδρυτής τους έριξε το βάρος του πίσω τους.

Έλληνες σχολιαστές έκαναν λόγο για ένα «θρίλερ»

Αλλά το αξιοσημείωτο των εκλογών ήταν η πλειοψηφία που εξασφάλισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του από τις εκλογές του 2019, χάρη στον οποίο οφείλεται η επιτυχής επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα και την ανάπτυξη μετά από μια σοβαρή κρίση χρέους και τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης.

Αν και πολλοί Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση, οι ψηφοφόροι επέλεξαν να παραμείνουν στο κόμμα που υπόσχεται χαμηλότερους φόρους και βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Αljazeera: Σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσίευμα του aljazeera, αναφέρει ότι:

Οι ψηφοφόροι έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της χώρας, με τους ψηφοφόρους να δίνουν στον μεταρρυθμιστή Κυριάκο Μητσοτάκη άλλη μια τετραετή θητεία ως πρωθυπουργός.

Τα επίσημα αποτελέσματα από σχεδόν το 90% των εκλογικών κέντρων σε όλη την επικράτεια την Κυριακή έδειξαν το κόμμα του Μητσοτάκη να συγκεντρώνει λίγο πάνω από το 40% των ψήφων, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη συντριπτική ήττα με ποσοστό λίγο κάτω από 18%, ακόμη χειρότερο από το 20% που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές του Μαΐου.

Η Νέα Δημοκρατία προβλεπόταν να κερδίσει περίπου 157 ή 158 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου, χάρη σε μια αλλαγή του εκλογικού νόμου που παρέχει στο πρώτο κόμμα μπόνους εδρών.

Στις προηγούμενες εκλογές του Μαΐου, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, έμεινε πέντε έδρες μακριά από την πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι κέρδισε το 41% των ψήφων.

«Οι Έλληνες συντηρητικοί κατακτούν τη νίκη»

Με τον τίτλο «οι Έλληνες συντηρητικοί κατακτούν τη νίκη» κάνει λόγο για τις εκλογές στην Ελλάδα και το Reuters.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο υπογραμμίζεται το εξής:

«Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατέκτησε τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, με τους ψηφοφόρους να δίνουν στον μεταρρυθμιστή Κυριάκο Μητσοτάκη άλλη μια τετραετή θητεία ως πρωθυπουργός».

#ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΘΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ_ΕΚΛΟΓΩΝ_2023 #ΔΙΕΘΝΗ_ΜΜΕ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα