Εκλογές 2023: Χτυπάνε «κόκκινο» οι πολιτικές κόντρες στον δρόμο για τις κάλπες, πεδίο «βολής» η Υγεία

Σκληρή πολιτική κόντρα ξέσπασε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με φόντο το σύστημα Υγείας, με το θερμόμετρο να βαράει «κόκκινο» πριν την διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και συζήτησε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» υπό τον υπεύθυνο ιατρό, Μιχάλη Νικολάου, για τη χορήγηση θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς στο σπίτι και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του νέου προγράμματος.

Ο Κυριάκος

Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στο πρόγραμμα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για την πολύ σπουδαία δουλειά την οποία κάνετε» όπως είπε και χαρακτήρισε τον "'Αγιο Σάββας" «ένα κορυφαίο δημόσιο νοσοκομείο ταγμένο στη μάχη της αντιμετώπισης των ογκολογικών περιστατικών».

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Κάνουμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση που θέλουμε και με το καλό εδώ θα είμαστε για να μπορούμε να συνεχίσουμε πάντα να καινοτομούμε προς όφελος των ασθενών πρωτίστως, διότι μέσα από τα δικά τους μάτια πάντα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την εμπειρία της επικοινωνίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Βιώνουμε μέρες κατάρρευσης του ΕΣΥ»

Στον αντίποδα όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εργαζόμενους του Λαϊκού Νοσοκομείου, το οποίο επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης 8 Ιουνίου, έκανε λόγο για «τριτοκοσμική εικόνα» σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που «δεν μας αξίζει».

Αναφερόμενος στα δύο «δραματικά περιστατικά» των τελευταίων ημερών με τους θανάτους των δύο γυναικών, είπε πως έγιναν «ακριβώς εξαιτίας αυτής της απαξίωσης, της αδιαφορίας για το ΕΣΥ». «Γιατί ενώ υπάρχουν ασθενοφόρα δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει», σημείωσε, επισημαίνοντας πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια «υπήρξαν 560 αποχωρήσεις διασωστών και δεν έγινε καμία μόνιμη πρόσληψη».

Επιπλέον, υπενθύμισε πως επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ήταν μνημονιακά χρόνια με περιορισμούς στις δαπάνες για την υγεία λόγω των πιέσεων της τρόικας, έγιναν «πάνω από 300 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ», ενώ «κυκλοφορούσαν 84 ασθενοφόρα στην Αττική σε σχέση με 52 σήμερα».

Παραθέτοντας και άλλα στοιχεία, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως το Δεκέμβρη του 2019 πριν από την πανδημία το προσωπικό του ΕΣΥ ήταν 108.000 και το Δεκέμβρη του 2022, 84.000. «Έχουμε απωλέσει το 35% του εξειδικευμένου προσωπικού. Πώς να λειτουργήσει το ΕΣΥ; Όσοι ήρθαν, ήρθαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ανέφερε και συνέχισε: «Είναι προτεραιότητά μας η κοινωνική προστασία; Η ανθρώπινη ζωή; Εάν είναι προτεραιότητά μας δεν μπορεί να συνεχίζουμε αυτήν την απαξίωση».

«Οι συγκρίσεις σε σχέση με τη μνημονιακή περίοδο αποδεικνύουν πως δεν είναι θέμα όπως μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Διότι δεν είχαν προτεραιότητα 700 διασώστες στο ΕΚΑΒ αλλά είχαν προτεραιότητα να προσλάβουν 1.000 αστυνομικούς για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τους οποίους δεν έχουν τι να τους κάνουν», υπογράμμισε, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε το ΕΣΥ γιατί «δουλεύει για τα μεγάλα συμφέροντα».

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα «έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών στην ιδιωτική υγεία από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ», ήτοι 35% σε σχέση με 15%, ενώ η «κατά κεφαλήν δαπάνη για τη δημόσια υγεία είναι δύο φορές μικρότερη», κάτι που όπως τόνισε αποτελεί «τεράστιο πεδίο κερδοσκοπίας στο χώρο της υγείας».

«Η Ελλάδα χειροτέρεψε τη θέση της ως προς τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας»

Στο Αιγάλεω περιόδευσε το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Σήμερα συνεχίστηκαν οι προκλητικές δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποδεικνύοντας ότι δεν το πιστεύουν και δεν θέλουν να το στηρίξουν.

Σήμερα, όμως, είχαμε και μια άλλη εξέλιξη. Με νεότερα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα χειροτέρεψε τη θέση της ως προς τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Ήμασταν τρίτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ξεπερνούσαν η Βουλγαρία και η Λιθουανία, ενώ πλέον μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία.

Αυτό αποδεικνύει περίτρανα όσα λέει το ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες: Άμεσα ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να αναγεννήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να υπάρχουν υπηρεσίες για όλους τους πολίτες και κυρίως τους πιο ευάλωτους Έλληνες.

Γι’ αυτό, λοιπόν, προτείνουμε: Αναβαθμισμένο πλαίσιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα Μισθοί στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία και ένταξη όλων στα βαρέα κι ανθυγιεινά

Αυτό είναι ένα πακέτο προτάσεων, που κάνει το ΕΣΥ σύγχρονο και έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, στηρίζοντας όλους τους Έλληνες πολίτες».

#ΕΘΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΟΔΗΓΟΣ_ΕΚΛΟΓΩΝ #ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ_ΕΚΛΟΓΩΝ_2023 #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΣΥΡΙΖΑ #ΚΟΝΤΡΑ #ΔΕΥΤΕΡΟΣ_ΓΥΡΟΣ #Β_ΓΥΡΟΣ #ΣΥΣΤΗΜΑ_ΥΓΕΙΑΣ #ΥΓΕΙΑ #ΕΚΑΒ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 2023, Χτυπάνε, Υγεία,ekloges 2023, chtypane, ygeia