Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, η οποία διήρκεσε 3 ώρες. Τί συζητήθηκε.

Μετά την ανακοίνωση του νέου προεδρικού υπουργικού συμβουλίου, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK) πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με το CNN Turk, η οποία διήρκεσε 3 ώρες, ακολούθησε γραπτή δήλωση.

Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας μετά

τις εκλογές του 2023 διήρκεσε 3 ώρες. Σε γραπτή δήλωση που έγινε μετά τη συνεδρίαση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

«Καθώς οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η Τουρκική Δημοκρατία τον περασμένο αιώνα όξυναν την πίστη του έθνους μας στη δημοκρατία και την αποφασιστικότητά του στον αγώνα για ανεξαρτησία και μέλλον, τα θεμέλια του κράτους μας έγιναν πιο ισχυρά. Στη νέα περίοδο, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του «Τουρκικού Αιώνα», θα ληφθούν μέτρα με την ίδια αποφασιστικότητα για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας της χώρας μας».

Ποιοι ήταν παρόντες

Στην συνεδρίαση του προεδρικού υπουργικού συμβουλίου συμμετείχαν, ο αντιπρόεδρος Σεβντέτ Γιλμάζ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουνκ, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Μούσα Αβσεβέρ, ο οποίος διετέλεσε και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, καθώς και διοικητές των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων.

Ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος είχε συμμετάσχει και στο παρελθόν στις συνεδριάσεις ως επικεφαλής της ΜΙΤ(μυστική υπηρεσία Τουρκίας), αυτή τη φορά υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών, ο Γιασάρ Γκιουλέρ ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Ιμπραήμ Καλίν ως επικεφαλής της ΜΙΤ.

Από τους παραπάνω αυτοί που συμμετείχαν για πρώτη φορά ήταν οι Σεβντέτ Γιλμάζ, Γιλμάζ Τουνκ και Αλί Γερλικάγια.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν - Χακάν Φιντάν

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά συνομίλησαν ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας και Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, την αγορά των F-16 καθώς και τη συμφωνία σιτηρών της Ουκρανίας.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ_ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ #ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ #ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Πραγματοποιήθηκε, Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας,tourkia, pragmatopoiithike, symvouliou ethnikis asfaleias