Εκλογές 2019: Στην κόψη του... ποσοστού - Τι «παίζεται» στη μάχη της Κυριακής για κόμματα, Βουλή και εταιρείες δημοσκοπήσεων

Η κάλπη είναι «γκαστρωμένη» όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης και σε αυτές τις τετραπλές εκλογές εγγυμονεί σημαντικές εξελίξεις που θα καθορίσουν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον της χώρας.

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πολύ σημαντικό τόσο για τους πολίτες όσο και για τα κόμματα καθώς απο τις κάλπες της 26ης Μαίου θα διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Το βράδυ της Κυριακής θα καθορίσει εν πολλοίς τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, θα διαμορφώσει νέα

πραγματικότητα στο εσωτερικό των κομμάτων, θα προϊδεάσει για την σύνθεση της επόμενης Βουλής και θα κρίνει την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

Δημοσκοπήσεις

Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» των δημοσκοπικών εταιρειών των οποίων η αξιοπιστία έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια. Ενα αποτέλεσμα που θα δικαιώνει τις προβλέψεις τους θα επαναφέρει την χαμένη τους τιμή ενώ ένα αποτέλεσμα που δεν θα δικαιώνει τις προβλέψεις τους θα τους δώσει την χαριστική βολή. Συνεπώς κρίνεται το μέλλον των εταιρείων για το αν θα καταφέρουν να συνεχίσουν να αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τα κόμματα ή θα απαξιωθούν.

Χρόνος εθνικών εκλογών

Αυτές οι εκλογές, αν και δεν είναι εθνικές έχουν λάβει την μορφή εθνικών εκλογών, απο τα κόμματα. Διότι το αποτέλεσμα τους θα σηματοδοτήσει το χρόνο διεξαγωγής των πραγματικών εθνικών εκλογών. Ήδη δύο μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σκέψεις για πρόωρες εκλογές και αυτές θα εξαρτηθούν απο το αποτέλεσμα της 26 Μαίου. Έτσι, σε περίπτωση που η κάλπη της Κυριακής δείξει ότι η κυβέρνηση κλείνει την ψαλίδα με τη ΝΔ τότε δεν αποκλείεται να προκυρηχθούν πρόωρες εκλογές με την ελπίδα ότι θα τις κερδίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούν ότι η καταλληλότερη ημέρα για να στηθούν εθνικές κάλπες είναι η Κυριακή 30 Ιουνίου. Επιπλέον απο την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αν η διαφορά απο τη ΝΔ είναι μικρή τότε ο γαλάζιος αντίπαλος θα περιέλθει σε φάση εσωστρέφειας και θα είναι εξαιρετικά ευάλωτος.

Εσωκομματικές ισσοροπίες

Απο το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθούν οι εσωκομματικές ισσοροπίες και στα δύο στρατόπεδα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αν η ΝΔ δεν μπορέσει να επιφέρει μια ξεκάθαρη νίκη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της 26 Μαίου τότε η παράταξη θα μπεί σε περιπέτειες. Απο την επόμενη κι όλας ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να λογοδοτήσει στους «βαρώνους» της ΝΔ για τις επιλογές του και την στρατηγική που επέλεξε. Παράλληλα, μια μικρή διαφορά απο τον ΣΥΡΙΖΑ λιγότερη απο 4 μονάδες θα συμβάλει στην αποσυσπείρωση του κόμματος.

Ομοίως και στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεχθεί μια βαριά ήττα τότε θα μπει σε φάση έντονης εσωστρέφειας. Αν η διαφορά του απο τη ΝΔ ξεπεράσει το «ψυχολογικό» όριο των 7 μονάδων είναι βέβαιο πως απο την επόμενη ημέρα η παράταξη θα αρχίσει να «ξηλώνεται» και θα σημειωθούν σημαντικές διαρροές κι αποχωρήσεις στελεχών του.

Μικρά κόμματα

Οι μετακινήσεις στελεχών και ψηφοφόρων θα καθοριστούν εν πολλοίς απο τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Σε περείπτωση που το Κίνημα Αλλαγής δείξει σε αυτές τις εκλογές σημάδια «κυβερνησιμότητας» δεν αποκλύεται να επιστρέψουν πολλά απο τα στελέχη του που αποχώρησαν για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σε αυτές τις κάλπες θα διαφανεί το μέλλον των μικρών κομμάτων στην επόμενη Βουλή. Δηλαδή θα καταγραφούν ποσοστά για το ΠΟΤΑΜΙ, την Ένωση Κεντρώων, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και άλλα μικρά κόμματα που θα δηλώνουν την θέση τους εντός ή εκτός της επόμενης Βουλής. Ομως, απο τα μικρά κόμματα εξαρτάται και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Αυτοδυναμία

Αν η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική τότε η ΝΔ μπορεί να «φλερτάρει» με την αυτοδυναμία. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν περισσότερα κόμματα τότε το «όνειρο» της αυτοδύναμης κυβέρνησης απομακρύνεται. Το βράδυ της Κυριακής δεν θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους μόνο τα μικρά κόμματα αλλά και το πρωτο κόμμα που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ειναι η ΝΔ.

Τα πρωτάκια της κάλπης

Φέτος για πρώτη φορά καλούνται να ψηφίσουν οι 17 άρηδες. Αυτό που μένει να αποτυπωθεί στις κάλπες είναι αν η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει στην εκλογική αρένα τους νέους θα του επιφέρει τα αναμενόμενα οφέλη ή θα του γυρίσει μπούμερανγκ. Πρόκειται για μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων, που υπερβαίνει τις 500.000 άτομα, και είναι ικανή να αλλάξει τις ισσοροπίες των πολιτικών συσχετισμών. Ωστόσο, απο τις κάλπες της 26ης Μαίου δεν θα αποτυπωθεί μόνο η κομματική τους προτίμηση αλλά κυρίως θα καταγραφεί η συμμετοχή τους. Δηλαδή το αν τα «πρωτάκια» της εκλογικής αναμέτρησης είναι διατεθημένα να προσέλθουν στις κάλπες ή όχι. Διότι η ενδεχόμενη αδιαφορία των νέων για τις εκλογές θα συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση ενός εκλογικού σώματος απο απέχει απο τις εκλογές ή έχει χαμηλά αντανακλαστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα