Εκλογές 2019 ημερομηνίες: Πότε θα ψηφίσουμε για Δημοτικές, Περιφερειακές και Ευρωεκλογές

Εκλογές 2019 ημερομηνίες: Πότε θα γίνουν οι ευρωεκλογές, οι δημοτικές εκλογές και οι περιφερειακές εκλογές. Για τις εθνικές εκλογές αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις 26 Μαΐου του 2019, αναμένεται να διεξαχθούν ταυτόχρονα οι Ευρωεκλογές

καθώς και ο πρώτος γύρος των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών. O δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών 2019 (για Δήμους

Οι δύο μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση είναι ότι για πρώτη φορά θα ψηφίσουν και οι «17ρηδες», ενώ έχει καθιερωθεί πλέον σύστημα απλής αναλογικής.

Μάθετε σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζετε με ένα «κλικ»

Τις απορίες σχετικά με το πόσους σταυρούς μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος σε ένα ψηφοδέλτιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, λύνει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο πολίτης βάζοντας σταυρούς, ή αλλιώς με την «σταυροδοσία», εκφράζει την προτίμησή του σε έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος και σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνον υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίουσε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Σε δήμους που αποτελούνται από μία ενιαία εκλογική περιφέρεια, ο πολίτης εκφράζει την προτίμησή του προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

Επίσης, εκφράζει την προτίμησή του:

- προς έναν ή δύο υποψήφιους συμβούλους κοινότητας στις οποίες εκλέγονται πενταμελή, επταμελή, ενδεκαμελή ή δεκαπενταμελή συμβούλια ή

- προς έναν υποψήφιο πρόεδρο κοινότητας έως και 300 μονίμων κατοίκων.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 στα Eklogikanews.gr

Δείτε ακόμα:

Live streaming η αποψινή παρουσίαση του προγράμματος του Κώστα Μπακογιάννη

Στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ ο Γιώργος Πατούλης: «Θα εργαστώ για τη σωστή λειτουργία των Μέσων Μεταφοράς»

Keywords
Τυχαία Θέματα