Εκλογές 2019: Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι ευθύνες του Τσίπρα και το κυνήγι της... ψαλίδας

Βαρύ κλίμα, δάκρυα και αναζήτηση ευθυνών για την «τραγωδία» που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, επικρατούν στο εσωτερικό της παράταξης.

Ο πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου κρίση στους κόλπους του κόμματος διότι η εσωτερική αντιπολίτευση θα αναζητήσει ευθύνες για την βαριά ήττα. Αν και δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ηγεσίας, το χθεσινό αποτέλεσμα θα δρομολογήσει μια σειρά εσωκομματικών εξελίξεων.

Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας

να κληθεί να λογοδοτήσει για τις επιλογές του απέναντι σε κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης. Η ομάδα των 53 και το Πράττω του Νίκου Κοτζιά ειναι πολύ πιθανόν να ασκήσουν εντονότατη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα διεκδικώντας περισσότερο «χώρο» στον «αρχηγοκεντρικό» ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα δείχνουν ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μπαίνει σε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και ανοίγει μεγάλη συζήτηση για τις προσωπικές επιλογές του. Ο αρχηγός θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στα όργανα του κόμματος για τις επιλογές του σε πρόσωπα και στρατηγική. Η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικεντρωθεί στις προσωπικές επιλογές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωψηφοδέλτιο όπως π.χ η Έλενα Κουντουρά και η χάραξη της προεκλογικής στρατηγικής από το Μαξίμου που απομονώθηκε από την πολιτική επιτροπή του κόμματος. Επίσης, έντονος προβληματισμός επικρατεί ήδη στην κοινοβουλευτική ομάδα καθώς με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην επόμενη βουλή θα εκλεγούν ελάχιστοι βουλευτές. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αναβαθμισμένη Φώφη Γεννηματά να προσελκύσει πολλά από τα παλιά της στελέχη εξαϋλώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφορά των 9,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών στον Αλέξη Τσίπρα. Μοναδικός στόχος του τώρα είναι να καταφέρει στις εθνικές εκλογές να μειώσει την χαοτική διαφορά έστω και μια - δυο μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα