Εκλογές 2019: Σενάριο για επαναληπτικές εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Από τι εξαρτάται η αυτοδυναμία του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6» ανέφερε χαρακτηριστικά πως θέλει μία ισχυρή εντολή από τον λαό αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί πάλι σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Τα Dikaiologitika News σας δίνουν την απάντηση.

Η αυτοδυναμία της ΝΔ δεν εξαρτάται απο την ποσοστιαία διαφορά που θα έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ

αλλά από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Πιο απλά, για κάθε κόμμα που δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 3% η ΝΔ θα κερδίζει πόντους. Ο ισχύον εκλογικός νόμος προβλέπει πως για κάθε 1% που θα λάβουν τα κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή, μειώνεται κατά 0,4% το ποσοστό που είναι αναγκαίο για την αυτοδυναμία.

Για παράδειγμα, αν η ΝΔ χρειάζεται σε απόλυτο αριθμό το 40,4% του εκλογικού σώματος για να έχει αυτοδυναμία με την συνάρτηση των μικρών κομμάτων αρχίζει σταδιακά να πέφτει το ποσοστό. Έτσι, αν το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων φτάσει το 8%, τότε το ποσοστό αυτοδυναμίας «πέφτει» στο 37,2%, καθώς 8 επί 0,4% μας κάνει 3,2%, το οποίο αφαιρούμε από το 40,4%. Αν τα εκτός Βουλής κόμματα να πλησιάσουν το 15%, που σημαίνει πως πιθανόν η αυτοδυναμία να κριθεί περίπου στο 35%.

Με βάση την χθεσινή δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, τα ποσοστά της ΝΔ κυμαίνονται απο 35,6% ως 41%. Και στα δύο σενάρια η ΝΔ είναι αυτοδύναμη. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 στην επόμενη Βουλή θα μπούνε επτά κόμματα.

Η ΝΔ με 156 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 75 εδρες, το ΚΙΝΑΛ με 22 έδρες, το ΚΚΕ με 16 έδρες, το ΜΕΡΑ25 με 11 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 10 έδρες και η Ελληνική Λύση με 10 έδρες. Η πόλωση που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ καθ όλη την προηγούμενη προεκλογική περίοδο είχε ως αποτέλεσμα να “εξαφανιστούν” τα μικρά κόμματα απο το προσκήνιο γεγονός που βοήθησε ιδιαίτερα τη ΝΔ να κερδίσει το στόχο της αυτοδυναμίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στη σημερινή του συνέντευξη μεταξύ άλλων πως «Αν δεν υπάρχει ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, τότε αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα