Ειρηνοδικείο Αθηνών: Ποια επιδόματα πολυετίας - ωριμάνσεων «ξεπαγώνουν» με πρόσφατη απόφαση

Ανοίγει ο δρόμος για την διεκδίκηση επιδομάτων πολυετίας (τριετίας, πενταετίας κ.λ.π.) σύμφωνα με σημαντική απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Η απόφαση αυτή, που δικαίωσε αγωγή εργαζομένων του ΟΤΕ, την οποία χειρίστηκε το γραφείο του εργατολογου Γιάννη Καρούζο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους εργαζόμενους τουΟΤΕ όσο και για το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα

αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της χώρας μας.

Όπως γνωρίζουμε, με την υπ’ αριθμ. 6/28-02-2012 ΠΥΣ αποκλείστηκε η χορήγηση των αυξήσεων που προβλέπονται από ΣΣΕ ή Κανονισμό εργασίας να χορηγούνται με μόνη την παρέλευση του χρόνου εργασίας («πάγωμα» των ωριμάνσεων,του επιδόματος πολυετίας, του επιδόματος τριετίας, του επιδόματος πενταετίας κλπ).

Με την απόφαση αυτή για πρώτη φορά και αυτή είναι η σημαντικότητά της, ξεκαθαρίζεται ότι το επίδομα της ωρίμανσης,της πολυετίας, της τριετίας, της πενταετίας κλπ, που συνδέεται, όχιμόνο με τη συμπλήρωση συγκεκριμένου χρόνου προϋπηρεσίας, αλλά και με άλλες προϋποθέσεις, όπως η αξιολόγηση των εργαζομένων από τον εργοδότη, η έλλειψη πειθαρχικών ποινών κλπ, θα πρέπει να καταβάλλεται στουςεργαζόμενους.

Αντίθετα, με βάση την ΠΥΣ 6/28-02-2018, δε θα καταβάλλονται τοεπίδομα ωρίμανσης κλπ, που συνδέονται με μόνη την πάροδο τηςπροϋπηρεσίας του εργοδότη.

Να σημειωθει ότι η αποφαση του Ειρηνοδικειου όρισε στους 9 ενάγοντες πόσα από 4.047 ως 4.978 ευρώ και προσωρινά εκτελεστή για το πόσο των 2.000 σε κάθε εναγοντα.

Δείτε εδώ το έγγραφο

Keywords
Τυχαία Θέματα