Έφτασε στην Ελλάδα το Άγιο Φως, χωρίς τιμές αρχηγού κράτους

Έφτασε στην Ελλάδα λίγο μετά τις 18:40, η πτήση HAF352A του Embraer Legacy 600, με την οποία μεταφέρεται το Αγιο Φως,. Η υποδοχή φέτος γίνεται υπό διαφορετικές συνθήκες, λόγω κορονοϊού.

Η υποδοχή του Αγίου Φωτός δεν έγινε με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ δε χρησιμοποιήθηκαν τα γνωστά κόκκινα χαλιά, ούτε υπήρχαν μεικτά αγήματα και μπάντες.

Στον αεροδριάδρομο

υπήρχαν την ώρα της άφιξης του Αγίου Φωτός περίπου 20 άνθρωποι και οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο για τα μέτρα ασφαλείας.

«Σε λίγες ώρες το άγιο φως θα ανάψει στις λαμπάδες και στα κεριά μας. Θα μάς θυμίσει ότι το φετινό Πάσχα κρύβει μια πρώτη νίκη απέναντι στον ιό. Με λιγότερα μέτρα. Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Βγαίνουμε από την πανδημία νικητές. Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα και να λαμβάνουμε προφυλάξεις. Χρόνια Πολλά σε όλους, εύχομαι υγεία» ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής.

Νωρίτερα θα γιορτάσουμε την Ανάσταση σήμερα, μαγειρίτσα με self test

Κωδικός 6 στο 13033 και απαγόρευση κυκλοφορίας στις 22:00 στο πλαίσιο των μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού. Η Ανάσταση φέτος θα γίνει στις 21:00 και όχι τα μεσάνυχτα.

Φέτος το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί στις 21:00 αντί τα μεσάνυχτα, με τους πιστούς να καλούνται να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες.

Σύμφωνα με αυτούς, θα πρέπει να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις και να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους της εκκλησίας.

Αναλυτικά τα μέτρα που αφορούν τους ναούς

-Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού

-Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας

-Ένα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού. Ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό

-Ένα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας

-Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30

-Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Αγιο Φως: Σε κλίμα κατάνυξης η τελετή της Αφής

Η διαδρομή του Αγίου Φωτός ξεκίνησε από τα Ιεροσόλυμα. Η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός τελέστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, ενώ το Ισραήλ είναι βυθισμένο στο πένθος λόγω της τραγωδίας με το ποδοπάτημα στους πρόποδες του Όρους Μερόν, κατά το οποίο έχασαν τις ζωές τους 45 άνθρωποι.

Στην τελετή παρέστη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο οποίος συνόδευσε το Άγιο Φως στην Ελλάδα. Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με ειδικές πτήσεις στις μητροπόλεις της χώρας. Για την τελετή της Ανάστασης θα ισχύσουν 5 ειδικά μέτρα, ενώ παραμένει το πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα:

Keywords
Τυχαία Θέματα