ΕΥΠ: Ένταση στη Βουλή - Τροπολογία για τον διοικητή χωρίς πτυχίο

Ένταση έχει προκληθεί στη Βουλή με την κατάθεση τροπολογίας από την κυβέρνηση με την οποία καθορίζονται τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ

Με τροπολογία από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αλλαγή των προσόντων του διοικητή της ΕΥΠ η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει το γεγονός ότι ο άνθρωπος που προτείνεται για διοικητής της, ο κ. Παναγιώτη Κοντολέοντος, σύμφωνα με

καταγγελίες δεν έχει αναγνωρισμένο πτυχίο Πανεπιστήμιου. 

Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία δεν θα απαιτείται υποχρεωτικά πλέον η κατοχή πτυχίου ή η αναγνώριση αυτού αν είναι της αλλοδαπής. Εφεξής θα αρκεί ως τυπικό προσόν για τη θέση και η 10ετής επαγγελματική απασχόληση χωρίς τη συνοδεία πτυχίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση λέγοντας της «να μην διανοηθεί» να καταθέσει τροπολογία «που θα αλλάζει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό επικεφαλής δημόσιου φορέα για να καλύψει παρανομία που έχει το προηγούμενο διάστημα επισημανθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του υπο συζήτηση νομοσχεδίου για τα διπλώματα οδήγησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «υπαρχει ένα συνολικότερο ζήτημα για το πώς νομοθετεί το Σώμα! Από τα 5 νομοσχέδια τα 3 έχουν κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος και το ένα ως επείγον. Το 4/5 δεν είναι εξαιρετικές διαδικασίες νομοθέτηση. Αυτό εν μας τιμά ως βουλευτές ούτε ως κοινοβούλιο και η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει αν προτίθεται να νομοθετεί με τον τρόπο αυτό. Δεν έχει προηγούμενο η απαξίωση του κοινοβουλίου».

Παράλληλα, ο κ. Χρήστος Γκόκας του ΚΙΝΑΛ σημείωσε για ίδιο θέμα «Πρόκειται για μια συνέχεια και αντιγραφή των πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Καταγγέλλω ως απαράδεκτη τη διαδικασία και θα ήθελα να μην επαναληφθεί» και πρόσθεσε «η κυβέρνηση άλλα εξήγγειλε». Η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) μίλησε για για διαδικασία αυταρχισμού που φιμώνει τα κόμματα.

«Όλοι έχουμε την κακή εμπειρία του παρελθόντος. Ίσως θα πρέπει να δούμε ξανά τον Κανονισμό», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπ. Λιβανός, ο οποίος επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, λέγοντας πως επί των ημερών της το 25% των νομοσχεδίων περνούσαν με επείγουσες ή κατεπείγουσες διαδικασίες. «Θυμόμαστε τις βδομάδες μετά τις ευρωεκλογές που δεν βρίσκατε ημερομηνία προκήρυξης εκλογών. Δεν θέλω να κάνω συμψηφισμό. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση για να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι σαφής ακούστηκε από επίσημα χείλη ότι αυτό δεν θα είναι κανονικότητα», είπε.

Απάντηση πάντως στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης έδωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας που χαρακτήρισε άδικο το να κρίνει κάποιος την κυβέρνηση από τον πρώτο κιόλας μήνα της θητείας της. «Η ίδια η κυβέρνηση είχε αποποιηθεί την διαδικασία των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής παραδεχόμενη ότι αυτό δεν συνιστά τον κανόνα και εξηγώντας ότι δεν θα έχουμε συνηθισμένη πρακτική ούτε καν θα επαναληφθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα