Εφιάλτης δίχως τέλος για την Ουκρανία - Το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπά ανελέητα το Κίεβο (live εικόνα)

Νύχτα πολέμου με άγριο σφυροκόπημα θα είναι και η αποψινή για το Κίεβο και τις άλλες περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται εντός του ρωσικού στρατιωτικού κλοιού.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το βράδυ της Παρασκευής, πυρά πυροβολικού αντηχούν στην πρωτεύουσα στο Κίεβο. Το πρακτορείο επικαλείται μαρτυρίες για τεκταινόμενα στο Κίεβο, καθώς άλλος μάρτυρας είπε πως ακούγονται πυροβολισμοί στο δυτικό τμήμα του Κιέβου.

{https://youtu.be/eF7jmIdaFxA}

Ο δήμαρχος

του Κιέβου σε ανάρτησή του κάνει λόγο για πέντε ισχυρές εκρήξεις.

{https://twitter.com/Vitaliy_Klychko/status/1497281386440441860?s=20&t=ks5cHfBY-GGI0OqtIfJHWQ}

{https://twitter.com/ASLuhn/status/1497214953354268675?s=20&t=5R_wY-zmHC1YnGAqd8J0TA}

{https://twitter.com/AgenciaAJN/status/1497289377709543425?s=20&t=BIgNerOx1aYSIYwKNtgvEw}

{https://twitter.com/ASLuhn/status/1497293206760869896?s=20&t=sssTyHc8A6YyFMUItPvcEw}

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για μεγάλη προέλαση ρωσικών δυνάμεων στην Μαριούπολη ενώ και o ανταποκριτής του Open TV αναφέρει πυροβολισμούς και οδομαχίες στην πόλη.

Οι πληροφορίες των Βρετανών

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Βρετανίας, Τζιμ Χόκενχαλ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν προς το Κίεβο καθώς επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

«Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν την πορεία τους, σε δύο άξονες, προς το Κίεβο. Ο στόχος τους είναι να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα, να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του πληθυσμού και να αλλάξουν το καθεστώς Ζελένσκι», είπε ο κ. Χόκενχαλ.

«Η Ρωσία συνεχίζει τα πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων σε στόχους στο Κίεβο. Εκτοξευτήρες πυραύλων χρησιμοποιήθηκαν στο Τσερνίχιφ και το Χαρκίβ (Χάρκοβο)», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χόκενχαλ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά και επικεντρώνονται στην υπεράσπιση σημαντικών πόλεων σε όλη την Ουκρανία.

Οι εκτιμήσεις του Πενταγώνου

Αντίθετα, το Πεντάγωνο, κινείται σε ελαφρώς διαφορετικό μήκος κύματος από τους Βρετανούς αναφέροντας ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει «χάσει λίγο τη δυναμική της» τις τελευταίες 24 ώρες μπροστά σε μια αντίσταση του ουκρανικού στρατού, «σημαντικότερη» απ’ όσο την προέβλεπε η Μόσχα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Η Ρωσία δεν έχει πάρει ακόμη τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Η ουκρανική αεράμυνα λειτουργεί ακόμη, αν και υπέστη ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές» των Ρώσων, διαβεβαίωσε.

«Υπάρχει ακόμη μια αντιπυραυλική άμυνα και (…) έχουν ακόμη αεροσκάφη που απαγορεύουν την πρόσβαση (στον ουκρανικό εναέριο χώρο) σε ρωσικά αεροσκάφη».

Επιπλέον, οι δυνατότητες «διοίκησης και ελέγχου» του ουκρανικού στρατού, που επιτρέπουν τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ανώτατο επίπεδο, «είναι ακέραιες», σημείωσε ο ίδιος.

«Εκτιμάμε πως το τελευταίο 24ωρο (…) ο Ρώσοι έχασαν λίγο τη δυναμική τους» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση απ’ όσο ανέμεναν».

«Δεν προχωρούν τόσο μακριά ούτε γρήγορα όσο, σύμφωνα με εμάς, θα περίμεναν», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ο ρωσικός στρατός δεν ελέγχει ακόμη κανένα ουκρανικό αστικό κέντρο.

«Διαθέταμε πληροφορίες σχετικά με όσα σκέφτονταν ότι θα μπορούσαν να κάνουν», σημείωσε. «Και συνεχίζουμε να έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι αυτό δεν εξελίσσεται όπως το είχαν προβλέψει».

Εντούτοις, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει αναπτύξει στην Ουκρανία παρά το ένα τρίτο των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα της χώρας κι ότι ο στόχος της Μόσχας να καταλάβει το Κίεβο για να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς εκεί δεν έχει αλλάξει.

«Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα», σημείωσε. «Έχουν μεγάλη δύναμη πυρός στη διάθεσή τους».

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου, δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν ακόμη στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, η πόλη Χάρκοβο δεν έχει πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού και σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε αυτήν τη ζώνη, είπε ο αξιωματούχος.

Στον νότο, η επίθεση εναντίον της Χερσώνας συνεχίζεται, όμως έχει επεκταθεί προς τα δυτικά, με μια αποβίβαση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών από την Αζοφική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα, με κατεύθυνση την πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν επίσης να πάρουν τον έλεγχο του σημαντικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Κακχόβκα, βορειοδυτικά της Χερσώνας, όπου εχθροπραξίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι απώλειες των Ρώσων, σύμφωνα με Ουκρανή υπουργό

Νωρίτερα, σήμερα, Παρασκευή, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ γνωστοποιούσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία έχασαν περίπου 2.800 στρατιώτες και 80 τανκς κατά τη διάρκεια της επίθεσής του,

Η ίδια πρόσθεσε, μέσω της σελίδας της στο Facebook, ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν επίσης 156 τεθωρακισμένα οχήματα, 10 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.

Αυτές οι απώλειες είχαν καταμετρηθεί -σύμφωνα πάντα με την αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης- έως τις 15:00 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής.

З початку відкритого широкомасштабного вторгнення РФ на територію України, військам країни-загарбника були завдані наступні втрати(орієнтовно):
станом на 15:00
Танків до 80
Бойових броньованих машин різних типів 516
Літаки 10
Гелікоптери 7
О/С 2800
Ми сильні! Перемога за нами

Defence of Ukraine (@DefenceU) February 25, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα