ΕΜΠ: Εκλάπη εξοπλισμός αξίας άνω των 100.000 ευρώ

Το βράδυ της Τετάρτης (26 Φεβρουαρίου), συνέβη μία από τις μεγαλύτερες κλοπές στην ιστορία του ΕΜΠ, στη Νέα Πτέρυγα της Σχολής Χημικών Μηχανικών, στη Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Ειδικότερα, εκλάπη εργαστηριακός εξοπλισμός και υπολογιστές αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ από πολλά γραφεία και εργαστήρια, με την αξία των κλοπιμαίων να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με καθηγητές του ΕΜΠ,

οι ληστές φαίνεται ότι γνώριζαν ότι υπήρχε εξοπλισμός με μεγάλη αξία και έδρασαν με μεγάλη ακρίβεια ως προς τα γραφεία και τα εργαστήρια που «χτυπήθηκαν». Με τη χρήση τροχών, κατάφεραν να διαρρήξουν 12 γραφεία και 2 εργαστήρια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Καθηγητές, υποψήφιοι διδάκτορες και συνεργάτες - ερευνητές έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού ο εξοπλισμός που αφαιρέθηκε ήταν απολύτως απαραίτητος για τη διεξαγωγή των ερευνητικών προγραμμάτων, των πειραμάτων, των διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών. Η κ. Μαρία Κουή, καθηγήτρια του ΕΜΠ χαρακτήρισε ανεπανόρθωτο το πλήγμα χωρίς δυνατότητα αντιστροφής.

«Είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε μαθήματα, εργαστήρια, ερευνητικά προγράμματα και να αποδεσμεύσουμε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Δεν υπάρχει τρόπος αναπλήρωσης του εξοπλισμού, ο οποίος να σημειωθεί αποκτήθηκε αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα τελευταία δέκα έτη... ίσως η συγκεκριμένη κλοπή να αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση του ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών με αρνητικές συνέπειες για τους φοιτητές μας».

Στην Πολυτεχνειούπολη, υπάρχουν τουλάχιστον δύο καταλήψεις κτιρίων από άτομα εκτός του Πολυτεχνείου, ένω εδώ και χρόνια έχει κλείσει το βιβλιοπωλείο, το ταχυδρομείο, το μηχάνημα ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) αφού αποτελούσαν στόχο ληστών σχεδόν σε μηνιαία βάση.

«Το ερώτημα είναι πώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να αναπτυχθούν, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής αλλά και στα νέα κριτήρια που έθεσε το υπουργείο Παιδείας για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κούη.

Με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής.

ΕΜΠΚΛΟΠΗΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣΑΞΙΑΕΙΔΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα