Δραγασάκης: Η Ελλάδα θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τα ασιατικά έθνη

Η Ελλάδα θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τα ασιατικά έθνη. Ωστόσο η ενισχυμένη οικονομική παρουσία της χώρας στην περιοχή απαιτεί λεπτούς χειρισμούς εξισορρόπησης από την Ελλάδα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Nikkei Asian Review που φιλοξενεί συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη.

Η Κίνα είναι ανάμεσα στις χώρες με την οποία η Αθήνα θέλει μια πιο

στενή σχέση. Αλλά η Ελλάδα επιθυμεί επίσης να οικοδομήσει πιο δυνατούς δεσμούς με την Ιαπωνία, την Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Δεν θέλουμε να έχουμε μία μονόπλευρη μοναδική σχέση», τονίζει ο κ. Δραγασάκης. «Βλέπουμε τις πολιτικές μας ως προσπάθεια να βρούμε τρόπους να έχουμε στενές σχέσεις με όλη την Ασία – Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία».

Το λιμάνι του Πειραιά είναι το κλειδί για την πρωτοβουλία της Κίνας για «τον δρόμο του μεταξιού», με στόχο την σύνδεση της Ασίας και της Ευρώπης μέσω ξηράς και θάλασσας. Το 2016, η Cosco Shipping Holdings, μέσω εταιρείας της λειτουργεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Αλλά οι παρατηρήσεις του κ. Δραγασάκη δείχνουν ότι η Ελλάδα, που έχει γονατίσει από την κρίση χρέους που πυροδότησε το 2008 η παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν θέλει να καταστεί υπερβολικά εξαρτημένη από την Κίνα, η οποία επενδύει σε υποδομές σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Εν μέρει, οι ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή αντανακλούν εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει η Αθήνα θέλει να έχει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας της τάξεως των 20 δισ. ευρώ ενόψει της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα