«Διπλωματικό επεισόδιο» για το 4αρι της Eurovision στην Κύπρο

Αντιδράσεις υπήρξαν στην Μεγαλόνησο για το 4αρι που «κέρασε» η Ελλάδα την Κύπρο στον διαγωνισμό της Eurovision. Με το θέμα ασχολήθηκε μέχρι και το πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Οι αντιδράσεις στη γειτονική Κύπρο ήταν σφοδρές καθώς κανείς

δεν περίμενε πως η Ελλάδα θα έδινε μόνο 4 βαθμούς στην συμμετοχή της Κύπρου στο διαγωνισμό της Eurovision. Την πικρία του έβγαλε στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος.

Κλήθηκε να σχολιάσει όλα όσα αποκαλύψαμε χθες από την ιστοσελίδα μας και αφορούν τα τυπικά κωλύματα που εντοπίσαμε στην σύσταση της κριτικής επιτροπής της ΕΡΤ για τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Δεν έχουμε την πρόθεση να καταθέσουμε ένσταση αλλά…

Ο κ. Τσώκος στην ερώτηση από την Κατερίνα Καινούργιου αν το ΡΙΚ προτίθεται στην κατάθεση ένστασης για την ελληνική κριτική επιτροπή, ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, και η τελική βαθμολογία θα μπορούσε να αλλάξει μόνο αν αυτεπαγγέλτως η EBU που ήδη έχει πληροφορηθεί το ζήτημα, προχωρούσε στην ακύρωση της βαθμολογίας της επιτροπής της ΕΡΤ. Παρ΄όλα αυτά, ο κ. Τσώκος εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός πως η Ελλάδα δεν έδωσε ειδικά φέτος το 12αρι στην Κύπρο, αφού κατά γενική ομολογία ήταν μία άρτια συμμετοχή και με το 4 που τελικά της έδωσε, στέρησε από την χώρα του ένα πλασάρισμα στην πρώτη δεκάδα. Τελειώνοντας ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ έδωσε μία συμβουλή προς την ΕΡΤ, την οποία νομίζουμε πως στην Αγία Παρασκευή θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν, μετά και τα όλα όσα συνέβησαν.

Η ίδια η ΕΡΤ θα πρέπει να εξορθολογίσει την επιτροπή της!

Υπενθυμίζουμε πως το πρόβλημα που υπάρχει στην σύσταση της επιτροπής της ΕΡΤ είναι πως σε αυτή συμμετέχουν δύο μέλη όπου έχουν εργασιακή σχέση με την ελληνική δημόσια τηλεόραση, κάτι το οποίο απαγορεύεται από τους κανονισμούς της EBU, ενώ όλα τα μέλη της είναι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, κάτι που δεν εξασφαλίζει την ποικιλότητα που ζητείται από τις εθνικές κριτικές επιτροπές.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει στην Eurovision 2023, σε περίπτωση ακύρωσης μίας κριτικής επιτροπής, ισχύει εις διπλούν η ψηφοφορία του televoting αυτής της χώρας.

Κοτζιάς: Προσπάθεια να αποξενωθεί η Ελλάδα με την Κύπρο

Το τεσσάρι που πήρε η Κύπρος από την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision, σχολιάζει μέσω ανάρτησης του στο twitter, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για, «προσπάθεια που κάνουν πολλές πλευρές του κυρίαρχου συστήματος να αποξενωθεί η ελληνική κοινωνία από την Μεγαλόνησο και το Κυπριακό».

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Το τεσσάρι στην Κύπρο στην eurovision δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το αποτέλεσμα, ένα ακόμα δείγμα, της προσπάθειας που κάνουν πολλές πλευρές του κυρίαρχου συστήματος να αποξενωθεί η ελληνική κοινωνία απο την Μεγαλόνησο και το Κυπριακό, ώστε να προωθηθούν τα απορριπτεα σχέδια τους»

Ενοχλημένες και οι κυπριακές εφημερίδες

Η είδηση δεν ήχησε καλά στις εφημερίδες της Κύπρου με τον Φιλελεύθερο να εκφράζει την ενόχλησή του στο πρωτοσέλιδό του.

Οι Κύπριοι θεωρούν προσβλητική και κυρίως υποτιμητική τη στάση της χώρας και ορισμένοι τείνουν να το συνδέσουν και με επιλογές στο επίπεδο της γεωπολιτικής που έγιναν από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Κι αυτό διότι η πολιτική όπως φάνηκε πέρυσι με την επιλογή του τραγουδιού της Eurovision παίζει καταληκτικό ρόλο και όπως έχει δείξει η ίδια ζωή, η γεωοπολιτική δημιουργεί δεσμούς. Οι σκανδιναβικές χώρες και εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης στηρίζει η μία την άλλη. Εδώ για πρώτη φορά, η απόφαση η Ελλάδα να μην δώσει 12 βαθμούς στην Κύπρο, στέρησε στη χώρα τη δυνατότητα να είναι στη 10άδα της τελικής κατάταξης Οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία κατάφεραν να μην επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

#EUROVISION #ΚΥΠΡΟΣ #ΝΙΚΟΣ_ΚΟΤΖΙΑΣ #ΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα