Εκλογές Τουρκία: Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα, και με τη... βούλα σε δεύτερο γύρο Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Σε δεύτερο γύρο εκλογών οδηγείται η γειτονική χώρα καθώς ανακοινώθηκαν επίσημα τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία - Δεν ξεπέρασε το 50%+1 των ψήφων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 15 Μαΐου ότι όλες οι κάλπες άνοιξαν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ενώ ένας μικρός αριθμός ψηφοδελτίων στο εξωτερικό δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα. Το Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε το 49,51% των ψήφων και επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή επαναληπτικής ψηφοφορίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου.

Συνεπώς, η Τουρκία ετοιμάζεται για δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών, καθώς κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 50% στον αρχικό γύρο της Κυριακής. Τα αποτελέσματα που δόθηκαν από το πρακτορείο Anadolu τη Δευτέρα, αποκαλύπτουν ότι ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται της κούρσας με 49,5% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ακολουθεί με 44,89%, με καταμετρημένο το 99,87% των ψηφοδελτίων. Ο Σινάν Ογκάν, ο τρίτος υποψήφιος, συγκέντρωσε το 5,17% των ψήφων.

Μιλώντας στους υποστηρικτές του νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθησή του για το «σαφές προβάδισμά» του, παρόλο που τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών δεν είχαν ακόμη ανακοινωθεί εκείνη την ώρα. «Γνωρίζουμε ότι προηγούμαστε σαφώς στις εκλογές, αλλά περιμένουμε την εκδήλωση της εθνικής βούλησης, καθώς η πλήρης έκταση του αποτελέσματος δεν είναι ακόμη επίσημα μπροστά μας», δήλωσε ο 69χρονος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η συμμαχία του εξασφάλισε σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, γεγονός που τον κάνει να πιστεύει ότι και ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας θα ευνοήσει την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο υποψήφιος του μπλοκ της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «ο Ερντογάν δεν πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού».

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών από το πρακτορείο Anadolu έδειξαν ότι η Λαϊκή Συμμαχία, η οποία σχηματίζεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το Κόμμα Νέας Ευημερίας και το Κόμμα Μεγάλης Ένωσης, εξέλεξε 322 βουλευτές, τους περισσότερους μεταξύ των τριών συμμαχιών που διεκδικούν το κοινοβούλιο των 600 εδρών.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επευφήμησαν το αποτέλεσμα, με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ να δηλώνει πως «Ο λαός κέρδισε», αναφερόμενη στη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν που φάνηκε να έχει κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να του δώσει ένα κρίσιμης σημασίας πλεονέκτημα στο δεύτερο γύρο.

Ωστόσο, ο κύριος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημείωσε πτώση 6,4% στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ ο δείκτης του τραπεζικού τομέα κατέγραψε πτώση 9,5%.

YSK Başkanı Yener, Cumhurbaşkanı Seçimi'nde adayların seçilme yeterliliğini kazanamadığını, 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur seçimin yapılmasına karar verildiğini açıkladı. pic.twitter.com/Pwh7lwE4fQ

TRT Haber Canlı (@trthabercanli) May 15, 2023

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΚΕΜΑΛ_ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα