Διώρυγα του Σουέζ: Αποζημιώσεις θα ζητήσει η Αίγυπτος από την Ever Green, ξεκίνησε η κυκλοφορία των πλοίων

Αποζημιώσεις θα διεκδικήσει η Αίγυπτος από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Ever Given», το οποίο απέκλεισε για σχεδόν μία εβδομάδα τη διέλευση της Διώρυγας του Σουέζ, όπως δήλωσε στο Sputnik ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές, βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

«Θα απαιτήσουμε αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία

για όλες τις συνέπειες από την ακινητοποίηση του πλοίου, για τη χρήση όλων των ρυμουλκών. Θα απαιτήσουμε το πλήρες κόστος», υπογράμμισε ο βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου σε θέματα ανάπτυξης λιμένων και της Διώρυγας του Σουέζ.

Παράλληλα, επέρριψε την ευθύνη του περιστατικού στον καπετάνιο του πλοίου. «Το κανάλι μας είναι ασφαλές, αυτό που συνέβη ήταν ευθύνη του καπετάνιου» τόνισε.

Η προσάραξη του «Ever Given» από την περασμένη Τρίτη μέχρι σήμερα, προκάλεσε τεράστια προβλήματα και ένα μποτιλιάρισμα τουλάχιστον 400 πλοίων, τα οποία περίμεναν να μπορέσουν να διασχίσουν τη Διώρυγα που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο.

Ο Αιγύπτιος ναύαρχος τόνισε πως η Αίγυπτος δεν πρόκειται να κάνει κατασκευαστικές αλλαγές στη Διώρυγα. «Το κανάλι είναι απολύτως ασφαλές, όλα τα πλοία το διασχίζουν χωρίς προβλήματα. Αν κάτι συμβεί, είναι πολύ σπάνιο», κατέληξε.

Ξεκίνησε η κυκλοφορία των πλοίων

Στις 20:00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η διαδικασία απόπλου των τουλάχιστον 400 πλοίων που βρίσκονται στη Διώρυγα του Σουέζ.

«Γίναμε μάρτυρες της απίστευτης προσπάθειας που κατέβαλαν οι Αιγύπτιοι και οι εταίροι τους, Ολλανδοί, Ιάπωνες και άλλοι, για να ανοίξει η διώρυγα» ανέφερε μεταξύ άλλων το CNN.

Το σκάφος μήκους 400 μέτρων κατευθύνεται βόρεια σε μια τεχνητή λίμνη μέσα στη διώρυγα, όπου θα ελεγχθεί για ζημιές. Παράλληλα, συνεργεία θα ελέγξουν την κατάσταση της διώρυγας καθώς για να απεγκλωβιστεί το πλοίο χρειάστηκε να μετατοπιστούν περίπου 30 χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα