Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές - Κάθειρξη 13 χρόνια στους 7 «διευθυντές»

Δεκατρία έτη κάθειρξη για τη διευθυντική ομάδα και ισόβια και επιπλέον κάθειρξη επτά ετών για τον Γιώργο Ρουπακιά εισηγήθηκε η εισαγγελέας έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έλαβε το λόγο προκειμένου να προτείνει επί των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έχοντας ως οδηγό την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά που

αναγνώρισε σε συνολικά 14 κατηγορούμενους.

Δολοφονία Φύσσα

Η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε ισόβια κάθειρξη για τον Γιώργο Ρουπακιά, δολοφόνο του Παύλου Φύσσα και 8 έτη για τους συνεργούς του όπως ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής κ.α στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Έξι χρόνια πρότεινε για εκείνους που τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό.

Διεύθυνση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης

Για τους επτά που καταδικάστηκαν για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης η εισαγγελέας πρότεινε κάθειρξη 13 ετών. Η διευθυντική ομάδα της οργάνωσης, είναι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Η μέγιστη ποινή που θα μπορούσε να προταθεί είναι τα 15 έτη.

Η Εισαγγελέας πρότεινε επίσης κάθειρξη 7 ετών για τους καταδικασθέντες σε ένταξη εγκληματικής οργάνωσης για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και πέντε σε εκείνους που τους αναγνωρίστηκαν.

Υπόθεση αλιεργατών και ΠΑΜΕ

Για την ομάδα των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των αλιεργατών, εισηγήθηκε κάθειρξη εφτά ετών για όσους έχουν ελαφρυντικά και δέκα ετών για τον πυρηνάχρη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα, για τρεις κατηγορούμενους ζήτησε φυλάκιση δέκα μηνών και για έναν κατηγορούμενο έξι μηνών για κάθε πράξη.

Απών από τη σημερινή διαδικασία ο ευρωβουλευτής και πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, που κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ένταξη σε αυτήν και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Η διαδικασία

Μετά την εισαγγελική λειτουργό ο λόγος δίνεται στην υπεράσπιση. Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού διασκεφθεί θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορούμενου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πιθανολογείται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης ώστε αύριο το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ποιοι δηλαδή θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να μεριμνήσει για την σύλληψη του καταδικασθέντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα