Δικαίωμα αποζημίωσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν οι Ευρωπαίοι: Απόφαση - σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Οι πολίτες των χωρών της ΕΕ μπορούν να μηνύουν τις κυβερνήσεις τους - και να διεκδικούν οικονομική αποζημίωση - εφόσον η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάψει την υγεία τους, δήλωσε την Πέμπτη σύμβουλος του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης.

Η γνωμοδότηση του συμβούλου ακολουθεί μια σειρά αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, με περίπου 10 χώρες της ΕΕ -μεταξύ των οποίων η Γαλλία,

η Πολωνία, η Ιταλία και η Ρουμανία - να κρίνονται ένοχες για παράνομη ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Η παραβίαση των οριακών τιμών που έχουν επιβληθεί για την προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα - σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο - μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του, που επικαλείται το Reuters.

Η γενική εισαγγελέας Juliane Kokott σημείωσε ότι συχνά είναι οι φτωχότερες κοινότητες που ζουν και εργάζονται σε περιοχές με υψηλή ρύπανση και για αυτό χρήζουν ιδιαίτερης δικαστικής προστασίας.

Τα άτομα που διεκδικούν αποζημίωση θα πρέπει να αποδείξουν ότι η βλάβη στην υγεία τους προκλήθηκε άμεσα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, δήλωσε παράλληλα.

Μια κυβέρνηση, άλλωστε, μπορεί να αποφύγει την απόδοση ευθυνών - εάν μπορέσει να αποδείξει ότι τα όρια ρύπανσης θα είχαν παραβιαστεί ακόμη κι εάν είχε εφαρμόσει επαρκές σχέδιο για την αντιμετώπισή της.

Το γεγονός ότι πλέον αποδεικνύεται πως υπάρχουν τρόποι για να λογοδοτήσουν οι κυβερνώντες είναι «μια σημαντική εξέλιξη στον αγώνα για καθαρό και ασφαλή αέρα», δήλωσε η Irmina Kotiuk, δικηγόρος στην περιβαλλοντική οργάνωση ClientEarth.

Σημειώνεται πως οι γνωμοδοτήσεις των δικαστηρίων της ΕΕ δεν είναι δεσμευτικές, ωστόσο τα εγχώρια δικαστήρια τείνουν να συμμορφώνονται λίγους μήνες μετά τις σχετικές γνωμοδοτήσεις.

Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά προσφυγή κατοίκου του Παρισιού, ο οποίος ζητούσε αποζημίωση 21 εκατομμυρίων ευρώ από τη γαλλική κυβέρνηση, με την αιτιολογία ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έβλαψε την υγεία του και ότι η κυβέρνηση απέτυχε να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τα όρια της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα