Δεν βγαίνουν τα... νούμερα - Η κυβέρνηση αναζητά δημοσιονομικά περιθώρια για νέο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης

Τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει έναν νέο γύρο παρεμβάσεων αναζητούν στην κυβέρνηση καθώς θεωρούν αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης.

Τα περιθώρια δεν είναι πολλά, ο προϋπολογισμός ήδη βρίσκεται εκτός ορίων και στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν να φέρουν στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επιπλέον δαπάνες 2 δισ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα οι αριθμοί δεν βγαίνουν και γι αυτό παράγοντες

του οικονομικού επιτελείου παραμένουν φειδωλοί στις δηλώσεις τους. Αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο τραπέζι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα ούτε για το χρόνο, αλλά ούτε και για το εύρος των επόμενων παρεμβάσεων.

«Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο» είναι η απάντηση που επαναλαμβάνουν κυβερνητικοί παράγοντες, προσθέτουν όμως ότι «δεν μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό όλες οι συνέπειες της κρίσης». Σε αυτή τη χρονική στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι ευάλωτες ομάδες θα πάρουν μια ανάσα με την έκτακτη ενίσχυση τον Απρίλιο και πριν από το Πάσχα. Τα επιδόματα άνω του 1 δισ. θα δοθούν για την στήριξη σε ευάλωτους και επιχειρήσεις.

Ανακοινώσεις την άνοιξη

Στη δεδομένη στιγμή δεν αναμένονται νέες ανακοινώσεις, ωστόσο ήδη εξετάζονται οι νέες παρεμβάσεις, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά περί τα τέλη Μαΐου. Για αυτό και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προσπαθούν διατηρούν εφεδρείες για το επόμενο αναγκαίο κύμα παρεμβάσεων. Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις τιμές της ενέργειας. Η παραμικρή αποκλιμάκωση των τιμών δημιουργεί δημοσιονομικά περιθώρια και ταυτόχρονα περιορίζει την πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό των καταναλωτών.

Ως εκ τούτου, οι επόμενες παρεμβάσεις θεωρείται ότι θα έρθουν στο τέλος της άνοιξης. Η κυβέρνηση εξετάζει τα περιθώρια παρέμβασης στους συντελεστές του ΦΠΑ σε βασικά είδη. Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται καθώς αρκετοί είναι οι υπουργοί που εκτιμούν ότι μια οριζόντια κίνηση στους συντελεστές του ΦΠΑ δεν θα φτάσει στους καταναλωτές.

Μειωμένος ΦΠΑ

Αντίθετα, κανονικά προχωρούν οι παρεμβάσεις για τη μείωση στο 13% από 24% του συντελεστή ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση και μεταφορές. Με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν άμεση σχέση με το τουριστικό πακέτο, οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στην άνοιξη προκειμένου να διατηρηθεί και τον Ιούλιο το ειδικό καθεστώς στο ΦΠΑ τους.

Συγκεκριμένα ο συντελεστής 13% θα συνεχίσει να εφαρμόζεται στο τιμολόγιο διαµονής στον τουρισμό, για τις μεταφορές στα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, σε εισιτήρια πλοίων, τρένου, μετρό, τραμ, αεροπλάνων, όπως και στην εστίαση στον καφέ, στα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Μειωμένος στο 13% θα παραμείνει ο συντελεστής ΦΠΑ και στα εισιτήρια θεαμάτων.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της μονιμοποίησης των φοροελαφρύνσεων, αρχής γενομένης από την μονιμοποίηση της απαλλαγής της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, και την επέκταση και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δεν βγαίνουν τα... νούμερα - Η κυβέρνηση αναζητά δημοσιονομικά περιθώρια για νέο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης,