«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, έφταιξαν οι 600 τόνοι νερό»: «Υπήρχε πρόληψη» ισχυρίζεται ο Κικίλιας

«Δεν φυγομάχησα ούτε το 2014 μέχρι τις εκλογές, ούτε σαν υπουργός Υγείας μέσα στην πανδημία μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Δεν θα φυγομαχήσω τώρα με τις χειρότερες πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Την πρόθεσή του να παραμείνει υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εξέφρασε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στον Ant1

το βράδυ της Τρίτης, όπου λίγο έως πολύ περιέγραψε πως όλα λειτούργησαν άψογα δεδομένων των συνθηκών.

Όπως υπογράμμισε, ο διορισμός των υπουργών και των μελών της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πως δεν έχει πρόθεση παραίτησης, εκτός αν αποφασίσει κάτι διαφορετικό για το υπουργείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Στρατός ήταν εκεί, η Πολιτική Προστασία ήταν εκεί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν εκεί, πρόληψη και ενημέρωση υπήρξε», τόνισε ο υπουργός.

«Έφταιξαν οι 600 τόνοι νερό»

Σε σχέση με το τι έφταιξε με την κακοκαιρία Daniel, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ένταση του φαινομένου:

«Έφταιξαν οι 600 έως 800 τόνοι νερού που έπεσαν ανά στρέμμα στη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel», είπε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία εξέδωσε από νωρίς οδηγίες και έστειλε επιστολές σε περιφέρειες και δήμους προκειμένου να είναι ενημερωμένες οι τοπικές αρχές για τα ακραία φαινόμενα.

«Στον τομέα της πρόσληψης δώσαμε από την πρώτη στιγμή οδηγίες για την κακοκαιρία», τόνισε.

Ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε, παράλληλα, σε όσους μιλούν για καθυστερημένη κλήση των Ενόπλων Δυνάμεων στις πλημμύρες υποστηρίζοντας πως «αμέσως ανταποκριθήκαν».

Σπεύδοντας να ευχαριστήσει τον στρατό, επεσήμανε πως τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και εξήγησε πως από την Τετάρτη είχαν δρομολογηθεί τα προβλεπόμενα για να υπάρξει η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε ερώτηση δε για το εάν θα μπορούσαν να σηκωθούν νωρίτερα τα ελικόπτερα απάντησε κατηγορηματικά πως όχι, «καθώς υπήρχαν κεραυνοί και ήταν απαγορευτικό να πετάξουν».

Ευχαρίστησε προσωπικά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να εξηγήσει πώς λειτούργησε η συνδρομή των ελικοπτέρων αλλά και γιατί δεν ήταν εφικτό εξαρχής να χρησιμοποιηθούν βάρκες.

Παράλληλα, έκανε ξεχωριστή αναφορά και στην ενεργοποίηση του 112, τα όποια ισχυρίστηκε πως βγήκαν εγκαίρως ενώ αποτέλεσαν και πάλι πολύτιμο εργαλείο για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

«Σπέκουλα για εκατόμβη νεκρών»

Πρόσθεσε ότι υπήρξε μια «σπέκουλα για εκατόμβη νεκρών στις λάσπες πράγμα που αποδείχθηκε αναληθές» και αναφέρθηκε στα πολλά θύματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας στη Λιβύη.

Στη μεγάλη εικόνα και σε μια συγκλονιστική κατάσταση που βιώσαμε όλοι ήταν εκεί, πρόληψη υπήρχε και αρωγή για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα μέσα στα δάση, ισχυρίστηκε πως είναι στην ευθύνη των δασαρχείων και του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σε σχέση με το τι έγινε από τον Ιανό μέχρι σήμερα, τέλος σημείωσε ότι δόθηκαν κονδύλια που πρέπει να δούμε πως αξιοποιήθηκαν.

#ΒΑΣΙΛΗΣ_ΚΙΚΙΛΙΑΣ #ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_DANIEL #ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ #ΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ_ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δεν, 600, Υπήρχε, Κικίλιας,den, 600, ypirche, kikilias